Suomalaistutkijoille selvisi, miksi unen puute altistaa sydänsairauksille.

Unen puute syö vastustuskykyä, aiheuttaa tulehdusta ja yllyttää ruokahalua. Nyt suomalaistutkijat saivat selville, että riittämätön uni vaikuttaa myös kolesteroliaineenvaihduntaan.

Tulos auttaa ymmärtämään, miksi univajeesta kärsivillä ihmisillä on tavallista suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Helsingin yliopiston unitutkimusryhmä sai selville, että kolesterolin kuljetusta säätelevät geenit toimivat laiskemmin, jos ihminen ei nuku tarpeeksi. Tämä todettiin sekä laboratoriokokeessa että väestötutkimuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun tutkijat analysoivat väestöaineistoa, osoittautui, että unen puutteesta kärsivillä ihmisillä oli veressään vähemmän verisuonia siivoavaa hyvää hdl-kolesterolia kuin niillä, jotka saivat tarpeeksi unta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Erityisen mielenkiintoista on se, että valtimonkovettumatautia edistävät kolesteroliaineenvaihdunnan muutokset näkyivät sekä kokeellisesti että väestöaineistossa”, selittää ryhmän tutkija Vilma Aho tutkimustiedotteessa.

Tulokset kielivät hyvän unen tarpeellisuudesta terveydelle.

”Kokeemme paljasti, että jo viikon univaje alkaa muuttaa elimistön immuunijärjestelmää ja aineenvaihduntaa. Seuraava tavoitteemme on selvittää, kuinka vähäinen unenpuute näihin muutoksiin riittää ”, Aho sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä70500

"Think sleeping in on the weekend can repair the damage from a week of sleepless nights?

Not so, according to University of Colorado Boulder research published today in Current Biology.

In fact, on some health measures, trying to play catch-up for a few days and then returning to poor sleep habits makes things worse.

"Our findings suggest that the common behavior of burning the candle during the week and trying to make up for it on the weekend is not an effective health strategy," said senior author Kenneth Wright, director of the Sleep and Chronobiology Lab."

https://medicalxpress.com/news/2019-02-weekend-wont-repay-debt.html .

Sisältö jatkuu mainoksen alla