Hämähäkin seittilankaa päällystettiin hiilinanoputkilla. Tummanharmaa väri osoittaa, että pinnoitteesta tuli yhtenäinen.
Hämähäkin seittilankaa päällystettiin hiilinanoputkilla. Tummanharmaa väri osoittaa, että pinnoitteesta tuli yhtenäinen.

Huippuvahvasta säikeestä saa biohajoavaa elektroniikkaa.

Luonnonmateriaaleja käyttämällä elektroniikan saisi myrkyttömämmäksi ja jätevaiheessa paremmin hajoavaksi. Yksi lupaava materiaali on hämähäkin seittilanka, joka on joustavaa ja paksuuteensa nähden erityisen vahvaa. Nyt se saatiin lisäksi sähköä johtavaksi pinnoittamalla se hiilinanoputkilla, raportoivat yhdysvaltalaiset, irakilaiset ja espanjalaiset tutkijat artikkelissaan Nature Communications -lehdessä.

Eden Steven Floridan osavaltionyliopistosta kollegoineen käytti ristihämähäkkeihin kuuluvan amerikkalaisen Nephila clavipes -lajin seittilankaa, jota kerättiin luonnosta.

Seittilanka on polymeeria, yhdistyneiden proteiinien muodostamaa pitkää ketjua. Ympäristöoloista riippuen se voi venyä tai supistua, ja sen on osoitettu voivan toimia vahvempana supistujana kuin tavalliset lihasten supistujaproteiinit. On arvioitu, että millimetrin paksuinen seittikimppu jaksaa nostaa viiden kilon painon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Steven ja työtoverit päällystivät seittilankaa sekoittamalla siihen kuivaa hiilinanoputkijauhetta, lisäämällä muutaman tipan vettä ja puristamalla seosta teflonlevyjen välissä. Tällöin lanka sai yhtenäisen nanoputkipinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päällyste teki seitin paitsi sähköä johtavaksi myös entistä vahvemmaksi ja venyvämmäksi. Se kuitenkin edelleen reagoi ympäristöoloihin seittimäisesti venymällä tai supistumalla olojen mukaan. Tutkijat testasivat materiaalinsa sovellusmahdollisuuksia rakentamalla sykemittarin ja mikroskooppisen nosturin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla