Joroisten Kanavan kivikautisesta asuinpaikasta on kaivettu esiin harvinaista lintuaiheista keramiikkaa. Museoviraston tutkijat löysivät alueelta runsaasti saviastian palo...

Joroisten Kanavan kivikautisesta asuinpaikasta on kaivettu esiin harvinaista lintuaiheista keramiikkaa. Museoviraston tutkijat löysivät alueelta runsaasti saviastian paloja, piiesineitä ja muuta aineistoa. Astioiden perusteella asuinpaikka on ajoitettu aikaan 3900-3400 eKr. Vesilintuaihein koristetut saviastiat ovat Suomessa melko harvinaisia. Niitä on Joroisten löytöjen lisäksi vain 15 muulta asuinpaikalta 19 eri saviastiasta.

Joroisten joutsenaiheiset saviastiat on tyylitelty erilaisista kampaleimakuvioista. Toisen astian lintujen vartalo-osa muodostuu vinottain asetetuista kampaleimakuvioista ja pitkä kaula pystysuorista kampaleimoista. Lintujen siivet on kuvattu kolmiomaisilla kampaleimakuvioilla. Toinen joutsenkuvioinen astia on koristettu peräjälkeen uivilla pitkäkaulaisilla joutsenilla, jotka on hahmotettu hiukan viistoilla leimakuvioilla.

Museoviraston kaivauksissa on paljastunut myös yksi punamultahauta. Aikoinaan vainajan päälle ripoteltu punamulta näkyi maassa 30 senttiä korkeana ja 20 senttiä paksuna punaisena kerroksena. Hauta-antimina vainajalla oli kaksi isohkoa meripihkariipusta ja 26 meripihkahelmeä. Joroisten kaivaukset jatkuvat 10. syyskuuta asti.Kuvassa joutsenkuvioinen saviastian pala (Museovirasto/Helena Taskinen)