Kuitua saa muun muassa ruisleivästä. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuitua saa muun muassa ruisleivästä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Suolistomikrobeja ei kannata pitää nälässä.

Syö kuituja, kehottavat ravitsemussuositukset. Nyt perään voi lisätä: tai sinut syödään sisältäpäin.

Mikäli kiltit ja hyödylliset suolistomikrobimme eivät saa tarpeekseen ravintokuituja, ne alkavat natustaa paksusuolen pintaa suojelevaa limaa. Suolen seinämä voi rapautua tästä syystä niin, että se tulehtuu helposti.

Mikrobiologi Eric Martens Michiganin yliopistosta kollegoineen selvitti kuitujen merkitystä hiirillä. Niihin istutettiin 14 bakteerilajia, jotka kasvavat ihmisen suolistossa.

Sitten ryhmä tutki, mitä jyrsijöiden suolistossa tapahtuu, kun niiden ravinnon kuitupitoisuus muuttuu. He altistivat hiiret myös bakteereille, jotka tekevät niiden suolistossa samaa kuin Escherichia coli -bakteeri ihmisissä eli aiheuttavat tulehdusta ja ripulia.

Kun hiiret söivät ruokaa, joka sisälsi noin 15 prosenttia kuituja, niiden suoliston limakerros pysyi ennallaan ja tulehdusta aiheuttavat taudinaiheuttajat aisoissa.

Sen sijaan kuiduton ruoka usutti suolistomikrobit liman kimppuun muutamassa päivässä.

Tutkijat lisäsivät kokeeksi ruokaan prebiootteja, joita käytetään monissa elintarvikkeissa. Ne johtivat hiirissa samanlaiseen liman katoamiseen kuin kuiduton ruoka.

Mikrobikirjo muuttui jopa päivittäin sen mukaan, mitä hiiret söivät. Jotkin bakteerilajit pärjäsivät paremmin vähäkuituisissa, toiset runsaskuituisissa oloissa.

Neljä kuiduitta kukoistavaa mikrobilajia olivat ainoita, jotka tuottavat suolen liman proteiineja hajottavia entsyymejä.

Mitä vähemmän kuituja hiiri söi, sitä ohuempi limaa tuottavien solujen kerros oli. Hento limapeite ei suojannut taudinaiheuttajilta.

”Vaikka tämä tutkimus tehtiin hiirillä, tulos vahvistaa sen, mitä ravitsemustieteilijät ovat toitottaneet vuosikymmeniä. Kannattaa syödä paljon luonnollisia kuituja. Ruokavalio vaikuttaa suoraan suolistomikrobeihin ja sairastumisalttiuteen”, Martens sanoo tiedotteessa.

Ravintokuituja on runsaasti täysjyväviljassa, palkokasveissa, pähkinöissä ja siemenissä.

Tutkimuksen julkaisi Cell.

Kurkö
Seuraa 
Viestejä179
Liittynyt16.10.2013

Jos et syö kuitua, bakteerit syövät suolesi

Otsikko on vähän hölmö. Koe tehtiin hiireillä. En ole tietääkseni hiiri. Eikä ole inuiittikaan, jotka ennen vanhaan söivät suurilta osin lihaa ja joivat verta. Silti ovat hengissä tänäkin päivänä, joskin ovat alkaneet länsimaalaistua ja syödä köyhää pikaruokaa. Joten se siitä sitten. Tutkimus selittääkin enemmän hiiren suolen toimintaa kuin ihmisen.
Lue kommentti

''Mikään ei ole niin varmaa, kuin epävarmaa.''