Liikuta päätäsi kohti kuvaa ja sitten poispäin. Pyörivätkö renkaat?
Liikuta päätäsi kohti kuvaa ja sitten poispäin. Pyörivätkö renkaat?
Liikuta päätäsi kohti kuvaa ja sitten poispäin. Pyörivätkö renkaat?
Liikuta päätäsi kohti kuvaa ja sitten poispäin. Pyörivätkö renkaat?

Tutkijat löysivät apinakokeen avulla selityksen kuuluisalle Pinna–Brelstaffin harhalle.

Liikuta päätäsi kohti yllä olevaa kuvaa ja sen renkaita. Liiku sitten takaisin kauemmaksi. Renkaat todennäköisesti tuntuvat hetken liikkuvan.

Silti mikään ei liiku kuvassa oikeasti.

Kyseessä on Pinna–Brelstaffin illuusio eli kuuluisa havaintoharha. Psykologit ja neurologit ovat yrittäneet selittää sitä pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä aivoissa oikein tapahtuu, kun näemme kuvan? Mikä saa renkaat liikkeelle? Nyt ilmiölle on annettu yksi uusi selitys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harha johtuu ehkä siitä, että aivojen eri näköalueiden keskinäinen viestintä viivästyy. Näkemistä käsittelevät aivojen osat joutuvat joskus tulkitsemaan kuvia, joista syntyy ristiriitoja aivojen osien välille.

Ian Max Andolina Kiinan tiedeakatemiasta Shanghaista tutki asiaa ryhmänsä kanssa apinoiden avulla. Tutkijat kouluttivat kaksi makakia ja tutkivat ensiksi, näkivätkö ne pyörimistä kuvissa, joissa renkaat pyörivät oikeasti.

Sitten he näyttivät apinoille Pinna–Brelstaff-illuusion. Andolina havaitsi, että makakit näkevät harhakuvan samalla tavalla kuin ne yhdeksän ihmistä, jotka osallistuivat havaitsijoina samaan kokeeseen.

Makakeja käytettiin kokeessa, koska niiden näönkäsittely on aivoissa on hyvin samantapaista kuin ihmisellä. Tässä kokeessa makakien aivoihin oli kytketty elektrodeja. Niiden avulla tutkijat näkivät tarkasti, kuinka apinoiden aivot käsittelivät Pinna–Brelstaffin harhakuvaa.

Tutkijat löysivät 15 millisekunnin viiveen niiden hermosolujen välillä, jotka havaitsevat liikettä yleensä ja niiden välillä, jotka havaitsevat enemmän paikallista liikettä.

Oheisen harhakuvan tapauksessa yleistä liikettä havaitsevat hermosolut näkevät, että kuvassa kaikki renkaat liikkuvat. Paikalliseen näkemiseen erikoistuneet hermosolut taas näkevät, että kuvassa ei oikeasti ole lainkaan liikettä.

Ihmisen aivoissa on luultavasti tämä sama viive. Sitä voisi luulla aivojen virheeksi, mutta itse asiassa aivot ovat näin tulkitessa vain hyvin tehokkaat, Andolina sanoo New Scientist -lehdessä.

Kun näemme jotain, aivomme yrittävät mahdollisimman nopeasti arvata ja arvioida, mitä on nähty. Yleensä arvaus on melko tarkka, koska ympäristössä on melko vakaat säännöt fyysiselle liikkeelle.

”Kun liikutat päätä kuviota kohti ja poispäin, kuvan osaset liukuvat verkkokalvon läpi. Liikkessä on kaksi suuntaa. Liike laajenee ulospäin, mutta siinä on myös pyörimistä. Tämä johtuu siitä, että harhakuvassa ympyröiden reunat on tehty vinoiksi”, selittää Paul Azzopardi Oxfordin yliopistosta New Scientistissä.

”Kokemus eroaa siitä, mikä yleensä vain pyörii tai yleensä vain laajenee. Siksi aivoilta kuluu hieman enemmän aikaa tulkita kuvaa.”

”Ilmiö vertautuu siihen, että olet juhlissa ja yrität kuulla yhtä ääntä, kun ympärillä on paljon muita ääniä ja melua”, sanoo Andolina.

Fyysinen liike on kuin melua taustalla. Harhakuva on se ääni, jonka olet poiminut ja jota haluat kuulla. Sen tulkitseminen kestää aivoissa vähän kauemmin.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Journal of Neuroscience.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10104

Löysin vastaavan kuvan: siinä ei olekkaan suunnikkaita vaan neliöitä...  Sen mihin suuntaan renkaat tuntuvat pyörivän, on ennustettavissa kontrastin mukaan. 

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Deimos
Seuraa 
Viestejä13398

Ei pyöri ei, mitähän se kertoo? Vai pitääkö olla koko 27" käytössä?

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla