Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Brittitutkijan mukaan aivot kiinnittävät luultua enemmän huomiota hiuksiin – ja osa meistä on todennäköisesti hiussokeita.

Parempi puoliskosi kävi kampaajalla, etkä huomannut mitään eroa entiseen? Ei hätää: mykkäkoulun välttämiseksi voit vedota mahdolliseen hiussokeuteesi.

Kognitiivinen neurotutkija Brad Duchaine Lontoon University Collegesta esittää, että samalla tavoin kuin joillakin on vaikea tunnistaa kasvoja vaikka muuten näkevätkin täysin normaalisti, osa meistä on todennäköisesti tukkasokeita.

"Emme tosin ole vielä löytäneet yhtään sellaista", Duchaine tunnustaa New Scientistissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Duchaine tutkii kasvosokeutta eli prosopagnosiaa, josta kärsivät ovat keksineet näppäriä konsteja tunnistaa perheenjäseniään tai ystäviään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tutkittavani sanovat, että he hyödyntävät eritoten hiuksia tunnistuksessa."

Tämä antoi aihetta epäillä, että aivot käsittelevät hiusinformaatiota eri tavoin kuin kasvonpiirteitä.

Duchaine tarkasteli asiaa muunnellun kasvontunnistuskokeen avulla. Hän pyyhki testikuvista kaiken muun pois paitsi hiukset, ja pyysi 70 vapaaehtoista painamaan näkemänsä hiustyylit muistiinsa. Sitten hän esitteli uuden kuvasarjan, joista koehenkilöiden piti pongata aiemmin näkemänsä hiustyylit.

Tunnistusta vaikeutettiin vielä kääntämällä kuvat ylösalaisin. Tämä siksi, että ihmisten on hankala tunnistaa kasvoja väärin päin, vaikka nurin perin käännettyjen esineiden hahmotus sujuu ihan yhtä helposti kuin oikeinkin päin.

Kiepautuksen jälkeen koehenkilöiden suoritus kehnoni 15-18 prosenttia. Kasvojen tunnistuksessa kääntäminen heikentää esitystä peräti 25 prosenttia.

Duchainen mukaan tämä viittaa siihen, että aivomme kiinnittävät hiuksiin erityistä huomiota. Tulos ei silti tarkoita sitä, että aivot pitäisivät hiuksia kasvojen osana kuten silmiä ja suuta.

"Jos näin olisi, prosopagnosikoilla olisi vaikeuksia erottaa hiustyylejä toisistaan. Näin ei kuitenkaan käynyt."

Sisältö jatkuu mainoksen alla