Paikallisjuna pitää hoikkana. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Paikallisjuna pitää hoikkana. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Kaikista solakimpia ovat pyöräilijät ja kävelijät, mutta myös joukkoliikenteen käyttäjillä on pienempi rasvaprosentti, selvisi brittitutkimuksessa.

Julkisilla kulkuneuvoilla työmatkansa kulkevat painavat vähemmän ja heillä on kehossaan vähemmän rasvaa kuin niillä, jotka hurauttavat työpaikalleen autolla. Kaikista hoikimpina pysyvät työmatkapyöräilijät ja heidän jälkeensä solakimpina kävelijät, selvisi Britanniassa tehdyssä suuressa tutkimuksessa.

Tieto saatiin yhdistämällä 150000 brittiläiseltä 40–69-vuotiaalta mitattu paino ja rasvaprosentti heidän ilmoittamaansa tietoon siitä, miten he työmatkansa yleensä kulkevat. Tulos viittaa siihen, että vähäinenkin fyysinen aktiivisuus hyödyttää keski-iässä painonhallinnassa.

Keskimääräisellä mieshenkilöllä työmatkan taittaminen pyörällä vähensi painoa viidellä kilolla autoiluun verrattuna, keskimääräisellä naisella painoeroa kertyi 4,4 kilogrammaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nämä keskivertohenkilöt luotiin tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden pohjalta. Keskivertomies on tässä iältään 53 vuotta ja mitoiltaan 176,7 senttimetriä ja 85,9 kilogrammaa. Keskivertonainen puolestaan viittaa 52-vuotiaaseen ja 163,6 senttimetrin mittaiseen ja 70,6 kilogramman painoiseen naiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niin kävelyn kuin pyöräilynkin hyödyt olivat sitä suuremmat, mitä pidempää työmatkaa niiden avulla taitettiin. Ne hoikistivat heitäkin, jotka kulkivat työmatkastaan vain osan pyörällä tai jalan ja loput joukkoliikenteessä.

Kulkuneuvon valinta vaikutti painoon ja rasvaprosenttiin kaikissa tuloluokissa ja kaikenlaisilla asuinalueilla. Edes muuten kuin työmatkalla harrastettu liikunta tai yleinen terveydentila eivät selittäneet yksilöiden välisiä eroja. Myöskään koulutuksella, alkoholin ja tupakan käytöllä ei ollut selittävää vaikutusta.

Tutkimusta johtanut tohtori Ellen Flint esittää tutkimustiedotteessa, että pyöräilyyn, kävelyyn ja joukkoliikenteen käyttöön kannustaminen voi olla merkittävä keino taistella maailmanlaajuista lihavuusepidemiaa vastaan eritoten keski-iässä, kun kiloja alkaa aiempaa helpommin kertyä.

Tutkimuksen julkaisi The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla