Jules Verne räjähti 75 kilometrin korkeudessa. Jäljelle jäänyt romu putosi Tyyneen valtamereen 12 minuuttia myöhemmin.
Jules Verne räjähti 75 kilometrin korkeudessa. Jäljelle jäänyt romu putosi Tyyneen valtamereen 12 minuuttia myöhemmin.

Tyynen valtameren yllä nähtiin eilen ilotulitus, kun Esa:n miehittämätön huoltoalus tuhoutui ilmakehässä onnistuneen lennon päätteeksi.

Euroopan avaruusjärjestö Esa:n ylpeys, automaattinen huoltoalus Jules Verne saapui eilen tiensä päähän onnistuneen lennon jälkeen.

Alus laukaistiin viime keväänä Kansainväliselle avaruusasemalle. Siellä sen lasti purettiin ja tilalle lastattiin 6,5 tonnia jätettä. Jules Vernen moottorien avulla nostettiin myös avaruusaseman rataa. Paluumatkalle alus lähti 5. syyskuuta.

Törmätessään eilen ilmakehään suurin osa 13,5 tonnin painoisesta ja kymmenen metrin pituisesta aluksesta paloi. Jäännökset päätyivät mereen. Alueelle oli rajattu noin 2700 kilometrin pituinen turvavyöhyke.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esa ja Nasa seurasivat aluksen tuhoutumista Esa:n lennonohjauskeskuksesta Ranskasta, Kansainväliseltä avaruusasemalta ja lähettyvillä olleista lentokoneista. Räjähdys näkyi myös paljain silmin Tyynenmeren aamuyössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huoltoalus oli ensimmäinen laatuaan. Se navigoi, telakoitui ja irrottautui asemalta täysin automaattisesti noin miljoonan rivin lähdekoodin ansiosta. Esa:n seuraava automaattinen huoltoalus laukaistaneen 2010.

Jules Vernen tuhosta kertoi Esa:n tiedote ja BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen alla