Kriisitilanteessa uskovainen voi syyttää jumalaa omasta epäonnestaan.

Jumalan vihaaminen ei ole uusi psykologinen ilmiö, mutta sitä ei ole aiemmin juuri tutkittu. "Monet ihmiset kokevat vihaa jumalaa kohtaan. Jopa sellaiset ihmiset, jotka syvästi rakastavat ja kunnioittavat jumalaa voivat tulla vihaisiksi. Samaan tapaan kuin ihmiset saattavat raivostua ja suuttua läheisilleen, myös kaikkein rakkaimmilleen, he voivat suuttua jumalalle", Case Western Reserve Universityn psykologi Julie Exline selittää.

Exline on tutkinut muun muassa opiskelijoiden, syövästä selvinneiden ja perheenjäsenen kuoleman takia surun murtamien ihmisten jumalvihaa vuosikymmenen ajan. Satoja ihmisiä käsittänyt tutkimus julkaistiin Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä.

Viha jumalaa kohtaan liittyy tutkimuksen mukaan usein kuolemaan, sairauksiin, onnettomuuksiin ja luonnonkatasrofeihin. Viha ei kuitenkaan rajoitu traumaattisiin kokemuksiin. Jotkut ihmiset suuttuvat jumalalle myös henkilökohtaisten epäonnistumisten tai ihmissuhdehaavereiden takia. Exlinen mukaan nämä ihmiset näkevät jumalan vastuullisena tällaisista tapahtumista, ja he suuttuvat kun näkevät jumalan julmana tai välinpitämättömänä. He ajattelevat, että jumala on hylännyt heidät tai kohdellut heitä väärin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monien ihmisten voi olla vaikea myöntää vihaavansa jumalaa, Exline huomauttaa. Tunne herättää häpeää. Erityisesti hyvin uskonnolliset ihmiset ajattelevat, että heidän tulisi keskittyä uskonnollisuuden positiivisiin piirteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Exlinen mukaan jumalvihasta yli pääseminen voi vaatia samanlaisia keinoja mitä käytetään muidenkin vihan tunteiden selvittämisessä.

"Ihmisiä voi hyödyttää miettiä tilannettaan ja jumalan osuutta siinä hieman tarkemmin", Exline selittää. "He saattavat leppyä, jos he päättävät että jumala ei ollut oikeasti vastuussa järkyttävästä tapahtumasta, tai jos he voivat nähdä että jumala toi tuskalliseen tilanteeseen merkityksen."

Jumalaa vihaavien ihmisten pitäisi myös saada tietää, että he eivät ole yksin. Exlinen mukaan ihmisten tulisi olla avoimia ja rehellisiä vihastaan, sen sijaan että he yrittäisivät peitellä negatiivisia tuntemuksiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla