Jupiterin yksi vaalea helmi näkyy kuvassa soikeana vasemmalla. Se on valtava myrsky. Vastaavia laikkuja on Jupiterin pinnalla kahdeksan. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Jupiterin yksi vaalea helmi näkyy kuvassa soikeana vasemmalla. Se on valtava myrsky. Vastaavia laikkuja on Jupiterin pinnalla kahdeksan. Kuva: Nasa

Luotaimen nopeus oli peräti 207 000 kilometriä tunnissa.

Jupiterin myrskyisiä ”helmiä” erottuu kuvissa, jotka Juno-luotain otti kolmannella ohilennollaan sunnuntaina 11. joulukuuta.

Kuvassa vasemmalla erottuu valkoinen helmen muotoinen laikku, joka liikkuu Jupiterin kaasukehässä vastapäivään. Se on valtava myrsky.

Vastaavia valkoisia myrskyjä on kaikkiaan kahdeksan Jupiterin eteläisellä pallonpuoliskolla, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näitä helmiä on liikkunut Jupiterin pinnalla kuudesta yhdeksään kappaletta 30 viime vuoden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juno nappasi kuvan, kun se lensi Jupiterin ohi 24 600 kilometrin korkeudella. Kuvan otti luotaimen kamera Junocam, joka on suunniteltu Jupiterin napojen ja pilvien yläkerrosten kuvaukseen.

Kamera ei ole varsinaisesti tieteellinen mittalaite. Nasa liitti sen luotaimeen, koska se tuo lennolle julkisuutta upeiden kuvien myötä.

Junon lähilento Jupiterin ohi oli kolmas sen jälkeen, kun se saapui Jupiteria kiertävälle radalle heinäkuun alussa.

Juno lensi ensimmäisellä ohilennolla vain 4 150 kilometrin päästä Jupiterin kaasukehän yläkerroksista.

Junon seuraava ohilento on 2. helmikuuta 2017. Lennon tarkoitus on muun muassa tutkia Jupiterin kaasukehän rakennetta, napoja, magneettikenttää ja Jupiterin alkuperää. Lisäksi selvitetään, onko kaasuplaneetalla kiinteä ydin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla