Kimpassa juoksee enemmän. Kuva: Liisa Takala
Kimpassa juoksee enemmän. Kuva: Liisa Takala

Miestä kannustaa sekä mies- että naiskaveri, naista vain muut naiset.

Jos kaverisi juoksee, lähdet itsekin herkemmin lenkille. Laaja yli miljoona ihmistä kattanut tutkimus vahvisti, että hölkkä todella tarttuu tutulta tutulle.

Keskimäärin kaverivaikutus tuo lenkkiin 300 metriä lisämittaa. Myös juoksuvauhti kovenee, kuten luonnollisesti myös kaloreiden kulutus.

Hölkkätartunta näyttää kuitenkin noudattavan omanlaisia leviämisen lakejaan. Se ei siirry miten vain keneltä tahansa.

Tuttavan sukupuolella on väliä, jos olet nainen. Naiset näet intoutuvat lähtemään lenkille vain toisen naisen esimerkistä. Liikkuvasta mieskaverista ei ole kannustimeksi.

Sen sijaan miehet ottavat mallia niin miehistä kuin naisista. Kaveri kuin kaveri voi innostaa miestä juoksuun, kertoo Nature Communications -lehden julkaisema tutkimus.

Sukupuolieroa tutkijat selittävät miesten ja naisten erilaisella suhtautumisella liikuntaan ja kilpailemiseen. Miehet kaipaavat enemmän sosiaalista tukea liikkumiseen, kun taas naiset toimivat omaehtoisemmin.

Lenkkeilyyn voi liittyä myös kilpailuasetelma, joka ei kannusta naisia. Aiempien tutkimusten mukaan naisten suoritustaso voi laskea kilpailutilanteissa, joissa on sekä naisia että miehiä.

Vain naisille tarkoitetussa Naisten kympissä on siis itua.

Sukupuolen lisäksi liikunnan tarttuvuuteen vaikuttaa se, kuinka usein kaverukset käyvät lenkillä. Yllättävää tai ei, himolenkkeilijä ei näytä toimivan yhtä kannustavana esimerkkinä kuin vähän laiskempi juoksija.

Syyksi tutkijat epäilevät sosiaalista vertailua. Ahkerampi juoksijan voi kannustaa meitä esimerkillään parantamaan omaa suoritustamme. Meitä laiskempi juoksija puolestaan kannustaa meitä pitämään etumatkamme häneen.

Juoksuinnon luomisessa tämä vertailu heikompaan näyttää tarjoavan selvästi tehokkaampaa kannustusta.

Tutkimus perustui juoksusovelluksien käyttäjistä kerättyyn aineistoon viiden vuoden ajalta. Yli miljoona juoksijaa ehti tänä aikana hölkätä 350 miljoonaa kilometriä.