Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Kestävimmät juoksijat ovat saaneet kohdussa enemmän testosteronia.

Kestävimmät juoksijat ovat olleet ihmislajin evoluutiossa houkuttelevimpia isäehdokkaita, brittiläisen Cambridgen yliopiston tutkijat päättelevät.

Juoksukestävyys vihjaa, että mies on saanut jo kohdussa keskimääräistä enemmän mieshormonia testosteronia, ja sillä on ollut merkitystä suvunjatkamisessa.

Tutkijat päätyivät näihin päätelmiin vertailtuaan maratonjuoksijoiden aikoja kilpailussa ja juoksijoiden nimettömien pituuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nimettömän ja etusormen suhde on tutkijoiden mukaan jopa tarkin keino arvioida, onko ihminen saanut paljon testosteronia jo kohdussa. Testosteronin ansiosta nimetön on pidempi kuin etusormi. Testosteroni esimerkiksi vahvistaa miehen seksuaalista viettiä, siemennesteen laatua sekä sydämen ja verisuoniston suorituskykyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkittavina oli 542 puolimaratonille osallistunutta juoksijaa, joista miehiä oli 439 ja naisia 103. Tutkijat mittailivat juoksijoiden sormia puolimaratonkilpailun maalissa. He ottivat valokopioita käsistä ja merkitsivät ajat muistiin.

Nimettömien pituuden perusteella tutkijat laskivat, että runsaasti testosteronia kohdussa saaneiden miesten kärkijoukko juoksi puolimaratonin 24 minuuttia nopeammin kuin lyhyempisormiset. Yhteys näkyi myös naisissa, mutta miehissä ero oli selkeämpi.

Tutkija Danny Longman huomauttaa, että sikiönä saadun testosteronin määrä vaikuttaa hyvin vähän suorituskykyyn aikuisena. Kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelu merkitsevät enemmän. Siksi pitkillä nimettömillä varustettujen juoksijoiden nouseminen tuloslistoilla oli jopa yllättävä tulos.

Lajinkehityksessä on ollut otollista, että mies on pystynyt jahtaamaan saaliseläimen läkähdyksiin.

”Tähän asti on ajateltu, että parhailla metsästäjillä oli eniten lihaa ja sen takia myös isoimmat ja terveimmät perheet. Mutta metsästäjä-keräilijät saattoivat kuten nykyisetkin alkuperäisheimot jakaa saalista keskenään. Joten lihan määrä ei ole keskeinen seikka vaan kyky hankkia lihaa”, Longman sanoo Science Daily -uutissivustolla.

”Se kertoo metsästäjän kestävyydestä ja älykkyydestä, kyvystä jäljittää saalista ja saada sen kiinni. Tällaisia piirteitä halutaan myös jälkikasvulle.”

Nykyihmisen edeltäjät oppivat jahtaamaan juoksemalla ehkä jo kaksi miljoonaa vuotta sitten. Yhä jotkin alkuperäiskansat esimerkiksi Afrikassa uuvuttavat saaliinsa seuraamalla sitä kilometrikaupalla päivän kuumimpina hetkinä.

”Se kuulostaa hullulta, mutta hyväkuntoinen metsästäjä kuluttaa energiaa jahdissa hyvin vähän, kun vertaa antiloopin kokoisen eläimen sisältämän ravinnon määrään”, Longman sanoo. Ihmiset ovat hänen mukaan uskomattoman tehokkaita pitkän matkan juoksijoita, verrattavissa susiin ja kojootteihin.

Tutkimus on julkaistu PlosOne-verkkolehdessä ja siitä kertoo muun muassa Science Daily

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä17527

Työntömitalla mitattuna sormet em. metodilla mitattuna aika tarkalleen:

                                                           Vas. etus.: 81 mm

                                                            Vas. nim.: 86 mm

 

                                                           Oik. etus.: 80 mm

                                                            Oik. nim.: 85 mm

                                                                Pituus: 177 cm

 

 

”Juomisen suhteen ilmaantuva alemmuudentunne ja kykenemättömyys johtavat siihen, että ennen niin säyseä ja mukava alkoholisti alkaa olla ylimielinen ja riidanhaluinen. Hänellä alkaa olla mahtipontisia ja suureellisia ajatuksia, mikä alkaa eristää hänet muista – kukaan ei siedä kenessäkään sellaisia piirteitä, vähiten alkoholistissa.”

Vaihdokas
Seuraa 
Viestejä2332

Sain vasta hiljattain käsiini mittausvälineen, joten ilmoitan strategiset mittani tälleen vähän jälkijunassa. Eli jos oikein mittasin niin sormeni ovat 68 mm. Eivät kaikki, mutta molempien käsien etusormet ja nimettömät. Mitä se sitten kertookin.

Mutta Rousseau muuten: ei me olla töppösormia, kun noi muut taitaa olla muutenkin meitä pitempiä (muistelen jostain viestistäsi että ollaan samanpituisia). Eli on meillä varmaan suhteessa ihan hyvät sormet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla