Alkoholinkäytön korkeaksi riskitasoksi on määritelty miehillä 24 ja naisilla 16 annosta viikossa. Annos vastaa yhtä pulloa keskiolutta. Kuva: Shutterstock
Alkoholinkäytön korkeaksi riskitasoksi on määritelty miehillä 24 ja naisilla 16 annosta viikossa. Annos vastaa yhtä pulloa keskiolutta. Kuva: Shutterstock

Ketamiini purkaa juomiseen yllyttäviä mielleyhtymiä, tutkijat uskovat.

Ihmisten ja eläinten nukutusaineena ja kipulääkkeenä käytettävä ketamiini hoitaa nopeasti vakavaa masennusta. Nyt tutkijat ovat keksineet, että sillä voi myös vähentää liiallista alkoholin juomista.

Jo yksi annos ketamiinia riitti hillitsemään suurkuluttajien alkoholin kulutusta puoleen entisestä. Vaikutus näkyi useita kuukausia annokseen saamisen jälkeen.

Ketamiiniannoksen avulla tutkijat opettivat aivot pois juomista edistävistä mielleyhtymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lontoon University Collegen psykofarmakologian tutkija Ravi Das ja kumppanit kutsuivat tutkimukseensa 90 alkoholin suurkuluttajaa. Osallistujat tapasivat juoda 74 alkoholiannosta viikossa, mikä vastaa noin 30 tuopillista olutta, kertoo Science-lehden artikkeli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden ajatus oli tähdätä riippuvuutta luoviin mielleyhtymiin aivoissa. Riippuvuutta päihteistä ruokkivat erilaiset asiat, jotka aivot on oppinut yhdistämään päihteestä saatavaan mielihyväpalkintoon.

Jos näitä mielleyhtymiä voisi purkaa, alkoholi menettäisi houkutustaan, tutkijat arvelivat.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu ketamiini, jota käytetään myös huumausaineena. Ketamiinin avulla aivoissa olevia opittuja kytkentöjä voi ehkä purkaa.

Opitut mielleyhtymät ovat yhdenlaisia pinttyneitä muistijälkiä, jotka yhdistävät vaikkapa tuopin näkemisen baariin lähtemiseen, juomiseen ja päihtymyksen mielihyvään.

Helsingin yliopistossa ketamiinia tutkiva tutkijatohtori Samuel Kohtala kertoo, että lujittuneita epäedullisia muistijälkiä voi olla vaikea purkaa esimerkiksi pelkän psykoterapian keinoin. On kuitenkin huomattu, että on kriittisiä hetkiä, jolloin muistijälkeen voi puuttua.

”Ajatellaan että muistijäljen uudelleen aktivoituessa syntyy hetki, jolloin se on alttiina muutokselle. Muistijälkeen voidaan silloin tallentaa uutta tietoa tai hieman muuttaa sen sisältöä”, Kohtala selittää.

Juuri tähän hetkeen kohdistuivat Dasin ryhmän kokeet alkoholin suurkuluttajilla, jotka olivat keskimäärin vähän vajaat kolmekymppisiä. Kaikki halusivat vähentää juomistaan.

Ensimmäisenä tutkimuspäivänsä osallistujat istuivat edessään lasillinen olutta. He katselivat ensin kuvia oluesta ja olutta juovista ihmisistä, ja sitten he saivat juoda oluen.

Seuraavana päivänä he kokivat yllätyksen. Sama kuvio toistettiin kuin edellisellä kerralla, mutta nyt olut otettiinkin pois ennen kuin he pääsivät juomaan sitä. Näin totuttu muistijälki juomiseen yllyttävän tilanteen ja juomisen väliltä yllättäen katkaistiin.

Normaalissa tapauksessa muistijälki – tässä tapauksessa yhteys olutkuvien, juomisen ja mielihyvän välillä – palautuisi kohta ennalleen. Ketamiini kuitenkin voi estää palautumisen. Se näet salpaa niin sanottuja nmda-reseptoreita, jotka ovat tärkeitä muistijälkeä ylläpitävien hermoyhteyksien uudelleen vahvistumiselle.

Tutkimuksessa osa ryhmästä sai tiputuksessa ketamiinia pian kokeen jälkeen ja osa lumeannoksen. Kolmas ryhmä sai ketamiinia mutta kuvissa ja juomissa heillä oli appelsiinimehua.

Ketamiinia annettiin melko iso annos mutta kuitenkin vähemmän kuin silloin, kun sitä käytetään nukutuslääkkeenä.

Kaikki ryhmät onnistuivat vähentämään juomistaan koepäivien jälkeen. Kaikkein parhaiten siinä onnistuivat olutkokeen tehneet ja ketamiinia saaneet koehenkilöt.

He joivat kymmenen tuoppia vähemmän viikossa, kun kokeesta oli kulunut kymmenen päivää. Yhdeksän kuukauden päästä heidän juomisensa oli vähentynyt puoleen. Juomismäärän lisäksi heiltä väheni ryhmistä eniten juomisen mielihalut ja juomisesta saatava nautinto.

Myös kahden muun ryhmän koehenkilöt onnistuivat vähentämään juomistaan 35 prosenttia.

”Kaikki käyttäytymisemme on tallentunut muistiimme. Tärkeä sanoma on, että näistä tottumuksista ja epäedullisista muistijäljistä voi oppia pois”, Das sanoo brittiläiselle The Guardian -sanomalehdelle.

Kohtalan mukaan Nature Communications -lehden julkaisema tulos on todella mielenkiintoinen.

”Kyse oli verrattain pienestä osallistujamäärästä ja vaikutuksen koosta, eikä lopullisia vastauksia ilmiön merkityksestä voi vielä tämän perusteella antaa. Se varmasti herättää kiinnostusta jatkotutkimuksiin suuremmilla osallistujamäärillä ja erilaisissa koeasetelmissa.”

Myös muita addiktioita ja esimerkiksi masennusta voisi Kohtalan mukaan tutkia samanlaisesta näkökulmasta. Vaikka ketamiinia on tutkittu paljon masennuksen hoidossa, ajatuksena ei ole ollut korjata muistijälkeä.

”Tietääkseni kukaan ei ole kattavasti tutkinut sitä, että aktivoisi masennukseen liittyviä ajatusmalleja ja antaisi samalla ketamiinia.”

Minijehova
Seuraa 
Viestejä15950

Addiktioihin on tehokkaammat tavat katkoa ja virittää radat uudelleen ja klassiset psykedeelit toimivat tuossa paljon paremmin kuin dissosiatiivinen ketsuppi. Oikealla psykedeelillä kaljan haju ja maku antavat töksähdyksen, joka jättää negatiivisen muistijäljen; tuo on paljon tehokkaampi ja pitkävaikutteisempi menetelmä kuin dissosioida uhri ja yrittää huumeilla ja kiusaamisella turmella muistijälkeä.

Masennukseen ketsuppi näyttää purevan yhdessä terapian kanssa aika kivasti, mutta addiktioiden katkaisemiset kannattaa hoitaa siihen paremmin sopivilla ja turvallisemmilla aineilla.

MJ

Sisältö jatkuu mainoksen alla