Perunan muotoinen Amalthea, eräs Jupiterin sisemmistä kuista, on osoittautunut yllättävän harvaksi. Se on kuin löyhästi pakkautunut kasa sepeliä, sanoo John Anderson Yhdysvaltain avaruushallinnon

Perunan muotoinen Amalthea, eräs Jupiterin sisemmistä kuista, on osoittautunut yllättävän harvaksi. Se on kuin löyhästi pakkautunut kasa sepeliä, sanoo John Anderson Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tiedotteessa. Näyttää siltä, että kuu on täynnä reikiä.

Amalthean tiheys laskettiin Galileo-luotaimen uusista mittauksista, jotka tehtiin luotaimen ohittaessa kuun alle 200 kilometrin päästä. Amalthea olisi keskimääräisen tiheytensä perusteella jäätä, mutta mikään muu ei viittaa jäiseen kappaleeseen, toteaa Anderson.

Tutkijoiden mukaan Amalthean alhainen tiheys kertoo, että kuu on muodostunut irtonaisista kivenlohkareista, joiden väliin jää tyhjää tilaa. Ehkä Amalthea oli alun perin yhtenäinen, mutta hajosi hurjissa kolareissa palasiksi, joita niiden keskinäinen painovoima pitää nyt yhdessä. Amalthean pituus on noin 270 kilometriä ja läpimitta noin 140 kilometriä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla