New Horizons kuvasi myös Jupiterin suuret kuut - Ion, Europan, Ganymeden ja Calliston - enätysmäisen tarkasti. Kuva: <span class="photographer">NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute</span>
New Horizons kuvasi myös Jupiterin suuret kuut - Ion, Europan, Ganymeden ja Calliston - enätysmäisen tarkasti. Kuva: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

New Horizons –luotain ei löytänyt Jupiterin ympäriltä lainkaan pieniä kuita.

Plutoon matkalla oleva New Horizons –luotain ei löytänyt Jupiterin ympäriltä lainkaan pieniä kuita. Tämä hämmästyttää, sillä kuiden määrän oletettiin lisääntyvän niiden koon pienentyessä - kuten on havaittu esimerkiksi Saturnuksen kuujärjestelmässä.

New Horizons –luotaimessa olevilla laitteilla olisi erottunut jopa puolen kilometrin kokoinen kappale. Jupiterin pienimmäksi tunnetuksi kuuksi jäi kuitenkin Adrastea, jonka läpimitta on 16 kilometriä.

Tutkijat arvelevat mikrometeoriittien törmäysten tuhonneen pienet kuut. Siksi jäljellä olisi vain suuria. Pienten satelliittien puute viittaa siihen, että Jupiterin rengasjärjestelmä on paljon vanhempi kuin Saturnuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

New Horizons tutki Jupiteria monella muullakin tavalla. Tulokset julkaistiin Science –lehdessä. Niistä voi lukea englanniksi muun muassa NASA:n tiedotteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

New Horizons on tällä hetkellä yli miljardin kilometrin päässä Maasta. Se on hyvin aikataulussa ja saapuu Pluton liepeille heinäkuussa 2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla