Maidosta tehtiin juustoa, jolloin laktoosi ei vaivannut. Kuva: Jukka Lehtinen
Maidosta tehtiin juustoa, jolloin laktoosi ei vaivannut. Kuva: Jukka Lehtinen

Arkeologit löysivät näyttöä esihistoriallisesta maidontuotannosta laajoilla alueilla Välimeren Euroopassa.

Eurooppalaiset tutkijat ja arkeologit ovat löytäneet näyttöä siitä, että jo esihistoriallisella ajalla Välimeren Euroopassa käytettiin laajalti maitotuotteita.

Ihmiset ovat hyödyntäneet maitoa pohjoisen Välimeren alueella siitä lähtien, kun maatalous tuli alueelle noin 9 000 vuotta sitten. Maito saattoi olla tärkeä syy siihen, että lehmiä, vuohia ja lampaita kesytettiin.

Tutkimus löysi merkkejä sekä maidosta että eläinten rasvoista yli 500 astiasta ja eläinten ruhoista 82:lta eri kaivaukselta. Löydöt olivat ajalta 7 000–5 000 ennen ajanlaskun alkua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjoisen Välimeren alueella maito siis oli tärkeässä roolissa jo aivan varhaisessa maataloudessa. Maito oli ravitsevaa ja siitä jalostetut tuotteet, kuten juusto, hyvin varastoitavissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Maitotaloudesta ei juuri löydetty merkkejä pohjoisesta Kreikasta. Siellä keittoastiat ja eläinten luut kertovat, että lihan tuotanto oli tärkeämpää kuin maitotalous”, sanoo professori Richard Evershed Bristolin yliopistosta.

Vuoristoseudut sopivat paremmin lampaiden ja vuohien pitoon ja avoimet maisemat maitokarjalle.

Nykyään suuri osa väestöstä Välimeren alueella ei siedä maitoa. Heidän elimistönsä ei pilko maidon laktoosia lainkaan tai ei ainakaan niin hyvin meillä pohjoisessa Euroopassa.

Väestö kuitenkin käytti aikoinaan paljon maitotuotteita, koska niistä on löytynyt niin paljon jäänteitä. Maito luultavimmin käytettiin juustona ja jogurttina, joista laktoosi puuttui.

Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain tiedeakatemian lehti Pnas.

Korjattu 21.11.2016 klo 10.27: Alkuperäisessä uutisessa luki, että suuri osa Välimeren alueen ihmisistä ei siedä maitotuotteita. Tosiasiassa he eivät siedä maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla