Tumma suklaa tai kaakaojauhe on hyväksi verisuonistolle.

Kupillinen kaakaota päivittäin saattaa tuoreen katsaustutkimuksen perusteella alentaa verenpainetta. Vaikutus on vähäinen, mutta voi suoda pienen avun muiden toimien tueksi. Päivittäinen kaakaoannos 2–8 viikon ajan alentaa verenpainetta keskimäärin 2–3 mmHg verrattuna lumevalmisteeseen, tulokset osoittavat.

Kaakaon verenpainevaikutukset perustuvat todennäköisesti sen sisältämiin flavanoleihin, jotka voivat muodostaa verisuonien seinämiä rentouttavaa typpioksidia. Flavanolit myös vähentävät vapaiden happiradikaalien haitallisia vaikutuksia kehossa.

Tulokset perustuvat kahdenkymmenen lyhyen kaakaotutkimuksen yhteisanalyysiin. Tutkimukset kestivät 2–8 viikkoa, ja niissä 860 osallistujaa nautti 3–100 grammaa tummaa suklaata tai kaakaojauhetta päivittäin. Annokset sisälsivät 30–1 000 mg flavanoleja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikista suklaista terveyshyötyjä ei saa, sillä kauppojen suklaissa flavanoleja on yleensä niukasti. Suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa. Suklaissa on myös paljon sokeria ja maitoa, joten ne voivat edistää lihomista ja siihen liittyviä terveyshaittoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katsauksen tekivät arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tutkijat.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla