Kuva: David Monniaux, Wikimedia Commons
Kuva: David Monniaux, Wikimedia Commons

Vaikutukset näkyvät sekä testituloksissa että aivoissa.

Kaakaon sisältämät flavonoidit pitävät ikääntyvien ihmisten älyn vetreänä. Ne torjuvat vanhenemisen mukanaan tuomia muutoksia aivojen pykäläpoimussa, joka on muistin toiminnassa avainasemassa. Näin raportoivat yhdysvaltalaiset tutkijat Nature Neuroscience -lehdessä.

Tutkimukseen oli värvätty mukaan vajaat 40 50–69-vuotiasta tervettä miestä ja naista. Noin puolet heistä nautti kolmen kuukauden ajan runsaasti flavonoideja sisältävää kaakaota kaksi kertaa päivässä. Toinen ryhmä sai samanlaiset annokset kaakaota, josta flavonoidit kutakuinkin puuttuivat.

Paljon flavonoideja nauttineet pärjäsivät muistitesteissä selvästi paremmin kuin niitä vaille jääneet. Ennen ja jälkeen kaakaokuurin tehdyt aivokuvaukset osoittivat, että parempimuistisilla aivojen hippokampuksessa sijaitseva pykäläpoimu toimi vilkkaammin.

Pykäläpoimun väsymistä on pidetty yhtenä syynä siihen, että muisti iän mukana hapertuu. Nyt selvisi, että kehityskulkua voi vastustaa nauttimalla runsaasti flavonoidipitoista kaakaota.

Tutkimuksessa käytetty kaakaojuoma oli varta vasten valmistettu koetta varten siten, että kaakaopavun luontaiset flavonoidit säilyivät. Useimmissa valmistusmenetelmissä nämä hyötyaineet katoavat. Tutkijat tähdentävät, että tavallista suklaata ei kannata ruveta ahmimaan muistin terästämiseksi.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41802
Liittynyt6.12.2009

Kaakaon flavonoidit varjelevat muistia

Tea and citrus fruits and juices are associated with a lower risk of developing ovarian cancer, according to new research. The research reveals that women who consume foods containing flavonols and flavanones (both subclasses of dietary flavonoids) significantly decrease their risk of developing epithelial ovarian cancer, the fifth-leading cause of cancer death among women. "We found that women who consume foods high in two sub-groups of powerful substances called flavonoids -- flavonols and...
Lue kommentti