Harvinaisiin maametalleihin kuluva gadolinium saattaa jäähdyttää tulevaisuuden jääkaappeja, sillä magneettikenttä muuttaa gadoliniumin lämpötilaa. Yhdysvaltalaisessa Astronautics Corporation of America –yhtiössä jäähdytykseen on kokeiltu gadoliniumkiek...

Harvinaisiin maametalleihin kuluva gadolinium saattaa jäähdyttää tulevaisuuden jääkaappeja, sillä magneettikenttä muuttaa gadoliniumin lämpötilaa. Yhdysvaltalaisessa Astronautics Corporation of America –yhtiössä jäähdytykseen on kokeiltu gadoliniumkiekkoa, joka pyöriessään kulkee kestomagneetin napojen välistä. Laitetta kehitetään Yhdysvaltain avaruushallinnon Ames-laboratorion kanssa.

Menetelmä perustuu siihen, että magneettikenttä nostaa gadoliniumin lämpötilaa. Vastaavasti magneettikentän poistuminen viilentää sen. Gadolinium jäähdytetään vesivirralla silloin, kun se on vielä magneetin napojen välissä. Kun gadolinium poistuu magneettikentästä, lämpötila laskee. Tällä jäähtyneellä osalla viilennetään toista vesivirtaa, joka kiertää jääkaapissa.

Jäähdytyslaitteiston rakenne on periaatteessa hyvin yksinkertainen, eikä siinä tarvita ympäristölle haitallisia kaasuja. Puhdas gadolinium on hyvin kallista, mutta kohtuuhintaan päästään käyttämällä yhdistettä, jossa on gadoliniumin lisäksi piitä ja germaniumia. Laite on myös hiljainen, koska ainoat liikkuvat osat ovat pyörivä kiekko ja kaksi vesivirtaa. Toimintaperiaatteesta on piirros Science News -lehden verkkosivulla.

Gadoliniumin löysi 1700-luvun lopulla suomalainen kemisti Johan Gadolin.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla