OmniTread-robotti selvitt
OmniTread-robotti selvitt

Paikoissa, joissa muut robotit jumittuvat ja sammuvat, Michiganin yliopistossa kehitetty OmniTread-telaketjurobotti sen kuin luikertaa.

Käärmemäinen robotti kiipeää portaita, vierii epätasaisen maaston halki ja jännittää itsensä kuilujen yli. Michiganin yliopiston insinöörien kehittämä robotti kulkee ainutlaatuisella telaketjujärjestelmällä. Robotti on ihanteellinen apuväline silloin, kun on päästävä ihmiselle vaarallisiin paikkoihin.

Epätasainen maasto on perinteisesti tuottanut vaikeuksia, sillä kun robotit kompastelevat ja jäävät jumiin, niiden moottorit sammuvat yhtenään.

”Telaketjut estävät tämän robotin moottoria sammumasta vaikeassa maastossa”, sanoo sen suunnitelleen ryhmän vetäjä Johann Borenstein yliopistonsa tiedotteessa. Telaketjut kattavatkin 80 prosenttia robotista, joka koostuu sarjasta laatikkomaisia osia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

OmniTreadiksi nimetty robotti on ketteryydeltään lyömätön. Eräässä testissä se se kiipesi itseään tuplasti korkeammalle putkelle ja ylitti ojan, jonka leveys oli puolet sen omasta pituudesta. Toisessa testissä se eteni putken sisällä ponnistaen sen vastakkaisista seinämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toistaiseksi tätä hieman yli 11-kiloista robottia ohjataan yhdyskaapelin välityksellä. Kaapelia pitkin sille syötetään myös virtaa. Insinöörit rakentavat kuitenkin parhaillaan robottikäärmeestä versiota, jolla on oma, tunnin likkumiseen riittävä voimalähde.

Michiganin yliopiston tiedote .

Sisältö jatkuu mainoksen alla