Muistipeli käynnissä. Kuva: Wikimedia Commons
Muistipeli käynnissä. Kuva: Wikimedia Commons

Muistot ovat pysyvämpiä kuin on luultu.

Muistot istuvat lujemmassa kuin on luultu. Ne voi tuoreen tutkimuksen mukaan palauttaa silloinkin, kun niiden pitäisi olla kokonaan pyyhkiytyneet pois.

Aiemmin on osoitettu, että valmis muisto on mahdollista häivyttää, kun se korvataan uudella informaatiolla. Nyt Cardiffin yliopiston tutkijat osoittivat rotilla, että unohdus voidaan peruuttaa ja muisto herättää uudelleen henkiin.

Tutkijat ensin sammuttivat rottien pelkomuiston estämällä tiettyjen muistimolekyylien toiminnan. Muisto kuitenkin palasi rotille, kun tutkijat antoivat niille muistutuksia tilanteesta, jossa kadonnut muisto alun perin muodostui. Se ei siis kokonaan kadonnutkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka kokeet tehtiin rotilla, tutkijat arvelevat, että löydös auttaa ennen pitkää kehittämään lääkkeitä ja hoitoja ihmisten muistihäiriöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Nämä eläinmallit heijastelevat sitä, mitä ihmisessä tapahtuu, ja vihjaavat, että meidän omaelämäkerralliset muistomme ovat uudempien muistojen pimentämiä pikemmin kuin kokonaan kadonneita”, sanoo tutkimusta johtanut Kerrie Thomas Cardiffin yliopistosta.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications -lehti, ja siitä kertoi myös Cardiffin yliopisto verkkosivuillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla