Mielikuvakin piristää. Kuva: Julius Schorzman / Wikimedia Commons
Mielikuvakin piristää. Kuva: Julius Schorzman / Wikimedia Commons

Mielikuvavaikutus syntyi kahvikulttuurissa kasvaneilla muttei niillä, jotka tulivat tee-maista.

Pelkkä kahvin ajattelu riittää kehon herättelyyn ja voi saada meidät ajattelemaan konkreettisella ja täsmällisellä tavalla, kertoo tuore tutkimus.

”Ruuat ja juomat tekevät muutakin kuin tarjoavat yksinkertaisesti ravintoa ja mielihyvää. Pelkkä niille altistuminen tai niistä muistuttaminen voi vaikuttaa ajatteluumme”, tutkimuksen tekijät Eugene Chan ja Sam Maglio päättelevät.

Chan työskentelee australialaisessa Monash-yliopistossa ja Maglio kanadalaisessa Toronto Scarborough’n yliopistossa. Heidän tutkimuksensa julkaisi Consciousness­ and Cognition -tiedelehti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keho saattaa virittäytyä keskittymään paremmin jopa silloin, kun ihminen vain ohittaa kahvilan. ”Päätöksenteko saattaa myös muuttua”, Chan ja Maglio kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat perustavat tuloksensa neljään tutkimusasetelmaan. Missään osatutkimuksessa ei nautittu mitään juomia. Kahvin ajattelemisen vaikutuksia verrattiin siihen, millaisia vaikutuksia teen miettiminen aiheutti.

Yhdessä osatutkimuksessa osallistujille esitettiin ryhmästä riippuen joko kahviin tai teehen liittyviä mainoslauseita.

Kolmessa muussa osatutkimuksessa osallistujat lukivat valeartikkelin, joka kertoi joko teen tai kahvin ”monista terveysvaikutuksista”. Sekä teestä että kahvista kerrottiin samat terveysväittämät sen mukaan, kumpaan ryhmään osallistuja kuului.

Sen jälkeen mitattiin osallistujien fysiologista virittäytymistä sykkeen tai itsearvioinnin avulla. Lopuksi selvitettiin sitä, miten keskittyneesti he ajattelivat.

Kahvin ajatteleminen nosti enemmän vireystilaa verrattuna teen ajattelemiseen.

Yhdessä osatutkimuksessa tulokset pätivät kuitenkin vain länsimaisiin yliopisto-opiskelijoihin. Tutkimukseen osallistuneissa kahden pohjoisamerikkalaisen yliopiston kiinalais-, japanilais- ja korealaistaustaisissa opiskelijoissa ei havaittu samanlaista vireyden muutosta.

Ajatus kahvin ja vireystilan yhteydestä on juurtunut syvälle nimenomaan länsimaiseen kulttuuriin. Idän kulttuureissa kahvi ei ole yhtä suosittua eikä sitä yhdistetä samalla tavalla ener­giaan ja keskittymiseen.

Kupillisessa kahvia on Chanin ja Maglion laskelmien mukaan lähes nelinkertaisesti kofeiinia teekupilliseen verrattuna.

Hieman samankaltaisia tuloksia kahvin vaikutuksista on saatu myös muissa tutkimuksissa.

Kofeiini parantaa huomiokykyä, aiemmin on osoitettu. Lisäksi kohtuulliset kofeiinimäärät lisäävät valppautta ja ener­gian tunnetta, parantavat fyysistä, motorista ja kognitiivista suorituskykyä, lisäävät reaktionopeutta sekä vähentävät henkisen väsymyksen tuntemuksia.

Mutta jo pelkkä kahvin haistelu voi saada aikaan samanlaisia vaikutuksia kehossa, kolmen yhdysvaltalaisen yliopiston tutkijaryhmä päättelee.

Heidän tutkimuksensa julkaistiin viime vuonna Journal of Environmental Psychology -tiedelehdessä.

”Ihmiset suoriutuvat kahvintuoksuisessa ympäristössä analyyttisestä päättelytehtävästä paremmin hajuttomaan verrattuna, mikä johtuu suoritukseen kohdistuneista voimistuneista odotuksista”, Adriana Madzharov, Ning Ye, Maureen Morrin ja Lauren Block kirjoittavat.

MooM
Seuraa 
Viestejä12455

Deimos kirjoitti:
MooM kirjoitti:
Deimos kirjoitti:
Mutta laitteista (kahviautomaateista) kaikki ovat sitä mieltä että ne ovat vain kalliita leluja?

No en tiedä leluista, mutta kohtuullisen lähelle pääsee murto-osan hintaisilla laitteilla eikä tarvitse katsella rohjaketta keittiössä.

Kuten joku sanoi, ammattikeittiössä varmasti nopeutensa vuoksi hintansa arvoisia.

Jep, hyvä että täällä on järkeviä tyyppejä ja hyviä ohjeita. Säästin juuri noin 1450 euroa. Halvemmallakin pääsee hyvän kahvin makuun.

Jep. säästäminen on hyvä harrastus. Mäkin jätin juuri Teslan ostamatta ja säästin sata tonnia :D

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

MooM
Seuraa 
Viestejä12455

Raspu kirjoitti:
MooM kirjoitti:
Kulkupeleistä nämä riittää mulle

Onko siinä vanha jagge?

Joo. Täysin älytön kulkuneuvoksi, mutta ah niin hauska ajella.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla