Taideteoksen yksityiskohdat on ympyröity punaisella. Kuva: <span class="photographer">Plos One</span>
Taideteoksen yksityiskohdat on ympyröity punaisella. Kuva: Plos One
Piirrosjäljitelmä laattaan tehdyistä kaiverruksista. Kuva: Plos One
Piirrosjäljitelmä laattaan tehdyistä kaiverruksista. Kuva: Plos One
Kaiverruksessa kuvatusta kylästä tehtiin tietokonemallinnus. Kuva: Luis Alberto Marcos
Kaiverruksessa kuvatusta kylästä tehtiin tietokonemallinnus. Kuva: Luis Alberto Marcos

Kaiverrus on noin 13 800 vuotta vanha.

Tiedämme luolamaalauksista, mikä oli kivikauden metsästäjä-kerääjille tärkeää: riista, aseet, kanssaihmiset ja Aurinko. Voisi kuvitella, että kodillakin oli merkitystä, mutta varhaisessa taiteessa ei ole juuri ihmisasumuksiksi tunnistettavia kuvia.

Nyt Koillis-Espanjasta on löydetty kaiverrus, joka on mahdollisesti vanhin tunnettu ihmisasumusta esittävä kuva. Eikä siinä kaikki, kaiverruksessa näkyy peräti seitsemän majan kylä.

Kaiverrus huomattiin liuskekivilaatassa kaivauksella, jonka ikä on muiden löytöjen perusteella 13 800 vuotta. Kivessä on seitsemän puoliympyrän muotoista kuviota, joiden sisällä on viivoja. Kuviot ovat kahdessa rivissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuviot esittävät todennäköisesti majoja, raportoivat tutkijat Marcos García-Diez ja Manuel Vaquero Plos One -julkaisussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Analyysin mukaan kaikki kuviot tehtiin samanlaisella tekniikalla ja lyhyen ajan sisällä. Kuvioiden muodon ja asettelun sekä etnografisen ja arkeologisen tiedon perusteella he päättelivät, että kuva esittää todennäköisesti ihmisasumuksia.

Täyttä varmuutta asiasta ei luonnollisesti voi saada, mutta tutkijat pitävät todennäköisenä, että kaiverrus esittää juuri kylää. Näin se olisi paitsi vanhin tunnettu ihmisen kotia esittävä kuva, myös varhaisin esitys ihmisryhmän elämästä.

syytinki
Seuraa 
Viestejä11089

Vai kotia esittää. Epäilen muistuttaa kyllä enemmän varhaisen kaava-arkkitehdin työtä. Niidenkin ehdotukset on usein valmiiksi kiveen hakattuja. Esim. Espoon kaavatoilailujen tulos muistuttaa merkittävästi tuota raapustusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla