Ei vain anoreksiaan vaan myös bulimiaan ja muihin syömishäiriöihin sairastuneilla on hyvin korkea kuolleisuus.

Anoreksiaan sairastuneiden kuolleisuus on tunnetusti suurempaa kuin samanikäisten yleensä. Nyt tämä on osoitettu myös muiden syömishäiriöiden kohdalla.

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että anoreksiaan sairastuvista kuoli 8–25 vuoden kuluessa noin 4 prosenttia, mikä on hieman vähemmän kuin aiemmissa tutkimuksissa. Bulimiaa sairastavista kuoli niin ikään 4 prosenttia, mikä on jonkin verran luultua enemmän.

Tutkijat selvittivät myös niin sanottua epätyypillisiä syömishäiriöitä sairastavien kuolleisuutta ja havaitsivat sen prosentin suuremmaksi kuin anoreksian ja bulimian. Tiettävästi tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa muiden syömishäiriöiden kuolleisuusvaikutuksia on ylipäätään tutkittu. Tulos haastaa käsityksen, jonka mukaan epätyypilliset syömishäiriöt olisivat anoreksiaa ja bulimiaa vaarattomampia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bulimia ja epätyypilliset syömishäiriöt liittyivät myös tavallista suurempaan itsemurhariskiin, tulokset osoittivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen värvättiin 1 885 erään syömishäiriöklinikan potilasta. Heistä 177 sairasti anoreksiaa eli laihuushäiriötä, 906 bulimiaa eli ahmimishäiriötä ja 802 tarkemmin määrittelemätöntä epätyypillistä syömishäiriötä.

Epätyypillisistä häiriöistä puhutaan, kun kaikki laihuus- tai ahmimishäiriön kriteerit eivät täyty tai oireet ovat lievähköjä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja American Journal of Psychiatry

Sisältö jatkuu mainoksen alla