Joissain sienissä on psilosybiiniä. Kuva: Shutterstock
Joissain sienissä on psilosybiiniä. Kuva: Shutterstock

Yli puolet potilaista koki, että heidän oireensa olivat kadonneet kokonaan.

Kaksi annosta psilosybiiniannosta psykoterapian yhteydessä auttaa helpottamaan vaikean masennuksen oireita nopeasti, selviää amerikkalaisen Johns Hopkins -yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Psilosybiini on psykedeelinen aine, joka saa aikaan poikkeavia, unenomaisia tajunnan tiloja. Sitä esiintyy luonnossa joissakin sienissä.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Edellisen kerran yliopiston tutkijat selvittivät psilosybiinin vaikutusta masennuksen hoidossa vuonna 2016, jolloin koehenkilöinä toimivat syöpädiagnoosin saaneet potilaat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen mukaan jo yksi annos psilosybiiniä vähensi potilaiden masennusta, ahdistusta ja kuolemanpelkoa sekä kohotti merkityksellisyyden tunnetta ja optimismia. Vaikutukset näkyivät neljällä viidestä potilaasta vielä puoli vuotta kerta-annoksen jälkeen.

Nyt julkaistu tuore tutkimus selvitti psilosybiinin vaikutusta aiempaa laajemmassa väestössä. Koehenkilöinä toimi 24 vaikeasta masennuksesta kärsivää potilasta, joiden masennusoireet olivat jatkuneet noin kaksi vuotta ennen kokeeseen osallistumista.

Ennen koetta potilaiden täytyi lopettaa kaikkien masennuslääkkeiden käyttö psykiatrin valvonnassa.

Kokeessa potilaat saivat psilosybiiniä valvotuissa oloissa noin viiden tunnin terapiaistunnon aikana. Potilaat makasivat sohvalla silmät peitettyinä ja kuuntelivat kuulokkeilla musiikkia.

Istunto toistettiin kahden viikon kuluttua uudelleen. Yhteensä jokainen koehenkilö sai siis kaksi annosta psilosybiiniä.

Tutkijat selvittivät psilosybiinin vaikutusta mittaamalla masennuksen syvyyttä Hamiltonin asteikolla ennen koetta sekä yhden ja neljän viikon kuluttua kokeen jälkeen. Yli 24 pisteen tulos tarkoittaa asteikossa vaikeaa masennusta, 17–23 keskivaikeaa masennusta ja 8–16 pistettä lievää masennusta.

Ennen koetta potilaat saivat testistä keskimäärin 23 pistettä. Kokeen jälkeen keskimääräinen pistemäärä putosi kahdeksaan, lievän masennuksen alarajalle.

Neljän viikon kuluttua hoidoista 71 prosenttia potilaista koki, että heidän oireensa olivat lieventyneet merkittävästi, vähintään 50 prosentilla. Yli puolet potilaista koki, että heidän oireensa olivat kadonneet kokonaan.

Johns Hopkins -yliopiston psykiatrian apulaisprofessorin Alan Davisin mukaan psilosybiinin vaikutus oli heidän kokeessaan nelinkertainen verrattuna markkinoilla myytävien masennuslääkkeiden vaikutukseen kliinisissä kokeissa.

”Yleensä masennuslääkkeiden vaikutus näkyy vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua, ja lisäksi niihin saattaa liittyä haitallisia sivuvaikutuksia”, Davis kertoi tiedotteessa.

”Jos nämä löydökset pystytään varmentamaan lumekontrolloiduissa kliinisissä kokeissa, kyseessä merkittävä suunnanmuuttaja alalla.”

Tutkijat aikovat seurata koehenkilöitä vielä vuoden verran kokeen jälkeen selvittääkseen, kuinka kauan psilosybiinihoidon masennusoireita lieventävä vaikutus kestää.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan masennuksesta kärsii maailmanlaajuisesti yli 300 miljoonaa ihmistä.

Yli kolmannes masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivä ei hyödy nykyisin tarjolla olevista hoitomuodoista eli lääkkeistä ja terapiasta.

Psilosybiinin ja muiden psykedeelisten aineiden terapeuttiset hyödyt havaittiin ensimmäisen kerran jo 1940-luvun lopussa, ja vielä 60-luvulla niitä tutkittiin aktiivisesti mielenterveysongelmien hoidossa.

1970-luvulle tultaessa psykedeelit luokiteltiin lähes kaikkialla maailmassa laittomiksi huumeiksi, ja samalla niiden tieteellinen tutkimus loppui.

Uudelleen psykedeelejä ryhdyttiin tutkimaan vuosituhannen vaihteessa, kun Johns Hopkinsin tutkimusryhmä sai ensimmäisenä luvan käynnistää psykedeelikokeet terveillä vapaaehtoisilla, jotka eivät olleet ennen käyttäneet psykedeelejä.

Viime vuonna yliopisto ilmoitti perustavansa kokonaisen psykedeeli- ja tietoisuustutkimuskeskuksen. Sen tavoitteena on selvittää, kuinka hyvin psykedeelit soveltuvat opiaattiriippuvuuden, Alzheimerin taudin, borrelioosin, anoreksian, trauman jälkeisen stressireaktion ja masennukseen liittyvän alkoholismin hoidossa.

Yhdysvaltojen lisäksi psykedeelejä tutkitaan Euroopassa etenkin Lontoon Imperial Collegessa. Myös Ruotsin Karoliinisessa instituutissa ryhdyttiin nyt marraskuussa 2020 tutkimaan psilosybiinin vaikutusta masennuksen hoidossa.

Yeni Mihova
Seuraa 
Viestejä14131

Deimos kirjoitti:
Mutta nuo terapiat ovat ulottumattomissani. Melkein scifiä minulle. Todellisuus on että olen täynnä perinteisiä lääkkeitä ja niihin on tyytyminen. Nyt nautin muutamasta oluesta ja edes yksi päivä on ollut siedettävä. Ja näin miten negatiivinen asenne hoitohenkilökunnalla on psykedeeleihin hoitomuotona. Jos oikein ymmärsin niin teilasivat kaikki yhteen ääneen että niistä edes voisi tulla jotakin. Lääkäri on tietysti lobattu lääkefirmojen pussista ja saa provikat psyykelääkkeiden myynnistä. Lääkefirmojen valta on niin suuri että voivat jopa vaikuttaa psilosybiinin tutkimiseen. Lyijyllinen bensa oli vaaratonta, samoin DDT. Ainakin kestää aikansa että psykedeelit lyövät itsensä läpi. Sienet eivät sinänsä ole kalliita mutta terapeutti maksaa. Joten kallista siitäkin tulee.

Jännä homma tuo lääkärikunnan kielteisyys. Ne pitäisi ihan haastaa kertomaan, että mihin perustuen mikäkin on vaarallista ja miten. Ja mihin verrattuna.

Saatavuus on helppoa ja hinta saippuatasoa, joten paljon vaarallisempaan itsehoitoon homma lipsuu  pakosti ilman virallista koululääketiedettä veturina.

Perinteinen psykiatrinen hoito voisi hyvin keskittyä siirtymäaikana kohti uutta lääkintää vanhasta vieroitukseen. Hoitolaitoksissa pystyisi helposti ja turvallisesti ajamaan muut lääkitykset alas psykedeeliterapiaistuntoja häiritsemästä.

Minusta on ihan käsittämätöntä, että psykiatriksi opiskellut ei vaivaudu lukemaan muutamaa tuhatta sivua tutkimusta, mikä osoittaa psykedeelien tehon ja turvallisuusprofiilin sellaisiin lukemiin, josta lääkefirmat eivät uskalla edes haaveilla. Luulisi psykiatrilta löytyvän sekä lukupäätä että motivaatio auttaa potilaita.

Cunt sniffing human; natural born vabber!

  • ylös 18
  • alas 0
Sisältö jatkuu mainoksen alla