Perinnöllisiä sairauksia voitaisiin estää vaihtamalla alkion energiatehtaiden dna terveeseen.

Brittitutkijat räätälöivät alkion, jolla on kolmen eri ihmisen dna:ta. Menetelmällä voitaisiin estää tiettyjen perinnöllisten sairauksien siirtyminen äidistä lapseen.

Hedelmöityshoidoissa ylijääneen alkion tuma siirrettiin munasoluun, josta oli poistettu suurin osa dna:sta. Vastaanottajasoluun oli jätetty vain dna, joka ohjaa mitokondrioiden tuotantoa ja toimintaa, eli 16 000 emäsparia ihmisen noin kolmesta miljardista emäsparista. Pääosin näin syntyneen alkion dna siis oli peräisin alkuperäisiltä vanhemmilta.

Mitokondriot ovat solujen pieniä energiatehtaita. Virheet niiden dna:ssa aiheuttavat monia vaikeita perinnöllisiä sairauksia epilepsioista lihastauteihin. Mitokondrioiden dna periytyy äidiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksesta vastaava Patrick Chinnery uskoo, että menetelmä saadaan viidessä vuodessa toimimaan niin hyvin, että sillä voidaan estää mitokondriotautien periytyminen. ”Mittatilausvauvoihin” tähtäävän tutkimuksen oikeutuksesta käydään kuitenkin kiivasta keskustelua. Ainakaan vielä tällaisiin hoitoihin ei ole lupaa. Kokeellisesti luodut alkiot tuhottiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääketieteellisessä kokouksessa Lontoossa esitellystä tutkimuksesta kertoi BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen alla