Syö hedelmiä ja karta sohvaa.

Terveellisten elintapojen omaksuminen ei välttämättä tarkoita elämän täysremonttia. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suuria muutoksia saa aikaan jo syömällä enemmän hedelmiä ja vähentämällä sohvalla löhöämistä.

Kuuden yliopiston yhteistutkimus setvi, mikä elintapamuutosten yhdistelmä tuo suurimmat terveyshyödyt. Tutkijat jakoivat kaksisataa vapaaehtoista neljään ryhmään, joissa keskityttiin joko lisäämään hedelmien ja vihannesten syöntiä ja liikuntaa, vähentämään kovien rasvojen syöntiä ja löhöilyä, vähentämään rasvoja ja lisäämään liikuntaa tai lisäämään hedelmien ja vihannesten syöntiä ja vähentämään löhöilyä.

Kolmeviikkoisten tutkimusjaksojen ajan osallistujat saivat ponnisteluihinsa tukea ja neuvontaa sekä kirjasivat edistymisensä mobiililaitteella. Tavoitteiden saavuttamiseen kannustettiin lisäksi rahapalkinnoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikkien osallistujien kolesteroliarvot olivat koholla tutkimuksen alussa, minkä lisäksi he liikkuivat liian vähän, söivät harvoin vihanneksia tai hedelmiä ja viettivät paljon aikaa sohvalla television ääressä tai fyysisesti muuten passiivisina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokainen tutkimusryhmä onnistui parantamaan elintapojaan, mutta suurin muutos havaittiin ryhmässä, joka lisäsi hedelmien ja vihannesten syömistä ja vähensi sohvalla löhöilyä. Kolmen viikon aikana he alkoivat syödä yhden päivittäisen hedelmä- tai vihannesannoksen sijaan lähes kuusi annosta ja vähensivät löhöilyä lähes neljästä tunnista vain runsaaseen puoleentoista tuntiin. Lisäksi he vähensivät kovien rasvojen syömistä, vaikka siihen ei varsinaisesti kannustettu.

Tutkijat odottivat osallistujien palaavan vanhoihin elintapoihinsa heti tutkimusjakson ja rahapalkintojen päätyttyä, mutta vaikka taantumusta tapahtui, vain harva palasi entiselle tasolleen. Vielä viisi kuukautta myöhemmin osallistujat söivät vihanneksia ja hedelmiä kolmesti päivässä ja käyttivät vain kaksi tuntia päivässä löhöilyyn.

Tulokset ovat hyvin rohkaisevia ja osoittavat pienten askelten auttavan ihmisiä tarttumaan suurempiin elintapahaasteisiin. Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla