Hyvin suurella paineella ahtaaseen rakoon puristettu vesi jäätyy litteiksi, kaksiulotteisiksi kiteiksi, englantilaisessa Nature-tiedelehdessä julkaistu raportti kertoo. Tutkimukseen osallistui kaksi japanilaista yliopistoa ja yhdysvaltalainen Nebraskan...

Hyvin suurella paineella ahtaaseen rakoon puristettu vesi jäätyy litteiksi, kaksiulotteisiksi kiteiksi, englantilaisessa Nature-tiedelehdessä julkaistu raportti kertoo. Tutkimukseen osallistui kaksi japanilaista yliopistoa ja yhdysvaltalainen Nebraskan yliopisto.

Kuinka ollakaan, jään uusi muoto on jo ehditty nimetä nebraskajääksi, koska osavaltion nimi Nebraska tarkoittaa alkuaan matalaa vettä.

Tarvittava rako on todella ahdas, sillä sen paksuus on vain yksi nanometri eli millimetrin miljoonasosa. Tähän tilaan syntyvistä litteistä kiteistä noin neljä viidestä on kuusikulmaisia, kymmenesosa viisikulmaisia ja kymmenesosa seitsenkulmaisia.

Nebraskajää poikkeaa tavallisesta, kiderakenteeltaan kolmiulotteisesta jäästä myös siinä, että sen tilavuus on pienempi kuin vastaavan vesimäärän. Tavallisessa jäätymisessä tilavuus kasvaa noin kymmenen prosenttia.

Uudenlaista jäätä tutkivat Kenichiro Koga (Fukuokan yliopisto), Hideki Tanaka (Okayaman yliopisto) ja Xiao Cheng Zeng (Nebraskan yliopisto).Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla