Astronautti Scott Kelly harjoitteli avaruuslentoa venäläisen Soyuzin simulaattorissa maaliskuun alussa. Kuva: NASA / Bill Ingalls
Astronautti Scott Kelly harjoitteli avaruuslentoa venäläisen Soyuzin simulaattorissa maaliskuun alussa. Kuva: NASA / Bill Ingalls

Tutkijat vertaavat kaksosia, joista toinen lähti vuodeksi avaruusasemalle ja toinen jäi maan kamaralle.

Identtiset kaksoset on erotettu toisistaan. Toinen jäi perjantaina Maahan, kun toinen matkasi avaruuteen. Kansainväliselle avaruusasemalle kohosi Scott Kelly ja Maahan jäi kaksosveli Mark. Kumpikin on 51-vuotias astronautti, mutta Mark on jo eläkkeellä.

Veljekset eivät näe toisiaan peräti vuoteen, mutta sille on hyvä peruste. Yhdysvaltalaiset ja venäläiset avaruuslääkärit haluavat tutkia tarkasti, kuinka painottomuus vaikuttaa ihmiseen. Tieto tästä on olennaisen tärkeää pitkillä lennoilla, esimerkiksi kun ihminen lopulta lentää Marsiin.

Scott Kelly kohosi venäläisten Sojuz-aluksessa noin 400 kilometrin korkeuteen kahden kollegan kanssa. Hän viipyy siellä vuoden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkärit vertailevat joka päivä kaksosten terveydentilaa. Näin yritetään erottaa avaruudessa oleskelun vaikutus siitä, miten kaksosten geenit vaikuttavat heihin. Lääkärit tutkivat myös kaksosten suolistojen bakteereja. Ne eroavat kaksosillakin paljon toisistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun Scott palaa Maahan vuoden kuluttua, on hän noin kymmenen sekunnin tuhannesosaa nuorempi kuin kaksoisveljensä. Ilmiö on johdettavissa Albert Einsteinin yleisestä suhteellisuusteoriasta. Scott elää hieman eri painovoimakentässä kuin veljensä Mark. Tätä ilmiötä on monesti kuvattu juuri niin sanotulla kaksosparadoksilla, ja juuri näin Scottille ja Markille käy.

Yleensä kaksosparadoksin ajatusleikissä toinen identtisistä sisaruksista tekee pitkän matkan avaruudessa ja suurilla nopeuksilla. Tällöin hän on Maahan palatessaan selvästi maan päällä elänyttä veljeään tai sisartaan nuorempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla