Kuvapörssi
Kuvapörssi

Toisistaan riippuvaiset kaksoset juovatkin samalla tavalla.

Kaksosten keskinäinen riippuvuussuhde muovaa kaksosten elämää ja elintapoja, osoittaa tuore väitöstutkimus. Identtiset kaksoset kokevat riippuvuutta useammin kuin epäidenttiset, ja tytöt useammin kuin pojat.

Varpu Penninkilampi-Kerolan tulosten riippuvaiset kaksoset raportoivat erityisesti nuoruusiässä muita enemmän masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta sekä psykosomaattisia oireita, kuten vatsa- tai pääkipua.

"Tätä voi selittää se, että nuoren kaksosen itsenäistymispyrkimykset ovat muita rankemmat. Onhan heidän tehtävä irtiottoa paitsi vanhempiinsa, myös hyvin läheiseen sisarukseensa", Penninkilampi-Kerola sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riippuvuutta tunteneiden kaksosten alkoholin käyttö on samankaltaisempaa kuin muiden kaksosten. Ympäristö selittää alkoholinkäyttöä geenejä voimallisemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tämä tukee aiempia havaintoja siitä, että ympäristötekijöillä, kuten esimerkiksi läheisillä ihmissuhteilla, on huomattava vaikutus siihen, miten paljon geneettinen perimä lopulta vaikuttaa yksilön fyysisten ja psyykkisten piirteiden kehittymiseen ja käyttäytymiseen", Penninkilampi-Kerola huomauttaa.

Hän ruoti väitöskirjassaan aineistoa, joka on kerätty suomalaisista 1975-1979 syntyneistä kaksosista ja heidän vanhemmistaan. Ensimmäinen kysely lähetettiin yli 3 000 kaksosparille heidän ollessa 16-vuotiaita. Seuraavat kyselyt tehtiin kaksosten ollessa 17- ja 18-vuotiaita sekä
22-27-vuotiaita.

Väitöskirja on luettavissa Helsingin yliopiston nettisivuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla