Vanha painokuva kaksosraskaudesta. Kuva: <span class="photographer">Wellcome Library, London</span>
Vanha painokuva kaksosraskaudesta. Kuva: Wellcome Library, London

Syynä on todennäköisesti altistuminen testosteronille raskausaikana.

Kaksosraskaudesta syntyvä tyttö saa huonommat pelikortit elämäänsä heti alusta lähtien, osoittaa norjalais-amerikkalaisen ryhmän laaja tutkimus.

Tytöt, jotka kehittyvät kohdussa kaksosveljen kanssa, jäävät aikuisena tulotasossa ja koulutuksessa muista jälkeen, menevät muita harvemmin naimisiin ja saavat vähemmän lapsia.

Tulos on yllättävä. Samaa vaikutusta ei ole havaittu muissa kaksosraskauksissa, joissa syntyvät lapset ovat samaa sukupuolta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erimunaiset kaksoset kehittyvät, kun kaksi siittiötä hedelmöittää kaksi munasolua. Jokaista tuhatta raskautta kohti kaksosraskauksia on noin neljä, ja puolessa näistä kehittyy yhdessä tyttö ja poika.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat seurasivat 30 vuoden ajan jokaista Norjassa vuosina 1967–1978 välillä syntynyttä lasta ja kaksoslasta. Aineisto oli siis hyvin laaja. Tuona aikana Norjassa syntyi 728 000 vauvaa, joista kaksosia oli 13 800.

Tutkijat vertasivat sitten, miten kaksosveljen kanssa syntyneet tytöt pärjäsivät elämässä verrattuna kaksostyttöpareihin.

Kun erilaiset tekijät, kuten syntymäpaino ja vanhempien koulutus otettiin huomioon, kaksosparien tarkastelu osoitti, että tytöt, joilla on kaksosveli, jättävät koulunsa kesken muita helpommin.

Kaksostyttöjen todennäköisyys valmistua lukiosta oli 16 prosenttia pienempi kuin muilla. Korkeakouluista he valmistuivat neljä prosenttia epätodennäköisemmin. Todennäköisyys saada lapsia oli 11 prosenttia pienempi. Nämä tytöt menivät myös muita harvemmin naimisiin ja heidän tulotasonsa jäi alhaisemmaksi.

Mistä tämä voi johtua? Miten kaksosveli vaikuttaa tytön kehitykseen?

Tutkijat uskovat, että syynä on sukupuolihormoni testosteroni. Muutaman raskausviikon jälkeen poikasikiö alkaa tuottaa suuren määrän testosteronia. Hormonimyrsky käynnistää sukuelinten kehityksen ja vaikuttaa aivojen kehitykseen.

Eri sukupuolta olevilla kaksospareilla tätä testosteronia pääsee kuitenkin vuotamaan myös tytön sikiökalvoon. Hormoni saattaa vaikuttaa myös tytön kehitykseen. Tämä ilmiö on tunnettu vuosikymmeniä, mutta ei ole selvää, mitä seurauksia raskaudenaikaisella testosteronialtistuksella on.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kaksosveljen kanssa kehittyneillä tytöillä voi olla hieman maskuliinisempi luuston rakenne ja miesmäisiä piirteitä myös aivoissa, kuten suurempi vasen hippokampus ja mantelitumake.

Tutkijat pohtivat Science-tiedelehdessä, että jos tällainen kaksosraskaus johtaa poikamaisempien tyttöjen kehitykseen, niin kenties näiden tyttöjen on ollut vaikeampi sopeutua yhteiskunnan normeihin. Se näkyisi koulutuksessa ja tulotasossa.

Perinteisen naisen stereotyyppiä vastaan sotivat piirteet kuten aggressiivisuus ja lisääntynyt taipumus riskinottoon olisivat voineet haitata heidän menestystään elämässä, tutkijat uumoilevat. Lisätutkimusta kuitenkin tarvitaan.

Testosteronihypoteesia tukee sekin, että vaikutus oli sama myös sellaisilla tytöillä, jotka syntyivät yhdessä veljensä kanssa, mutta joiden veli kuoli hyvin pian syntymän jälkeen. He eivät siis varttuneet kaksosina.

Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain tiedeakatemian lehti Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla