Koralliahvenet tunnistavat toisensa UV-v
Koralliahvenet tunnistavat toisensa UV-v

Ultraviolettinäkö paljastaa koralliahvenelle, mihin lajiin evätoveri kuuluu.

Ihminen ei välttämättä erota kahta koralliahvenlajia ensi silmäyksellä. Koralliahvenelle tämä ei ole konsti eikä mikään: Current Biology –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kala erottaa evätoverinsa lajin ultraviolettinäkönsä avulla pelkästä naaman kuvioinnista.

Tutkijat ovat pitkään tienneet, että jotkin eläimet hyödyntävät UV-näköä, mutta sitä ei ole pidetty kovinkaan tarkkana. Lyhytaaltoisella valolla kun on taipumus sirota ilmassa ja vedessä, eikä UV-näköisillä eläimillä ole ylipäätään kovinkaan runsaasti UV-reseptoreita.

Koralliahvenet eivät kuitenkaan näistä faktoista näytä piittaavan. "Osoitimme, että kalat kykenevät erottelemaan toistensa ultraviolettikuvioita", tutkija Ulrike Siebeck Queenslandin yliopistosta Australiasta sanoo.

Siebeckin tiimi testasi asiaa laittamalla aggressiivisen koralliahvenen tankkiin kaksi erilajista kalaa, joiden kuvioinnin ero näkyi vain UV-alueella.

Ilmeni, että testikalat hyökkäsivät poikkeuksetta saman lajin edustajan kimppuun. Sen sijaan kun tutkijat estivät kalojen UV-näön, näin ei enää käynyt.

Toisessa testissä tutkijat siirsivät kaksi lajityypillistä UV-kuviota eri papereille. He opettivat ruokapalkkioin koekalat uimaan pintaan ja koskettamaan toista kuvioista.

Kun kaloille sitten esiteltiin molempia papereita, ne valitsivat sillä kuviolla varustetun paperin, josta ne oli aiemmin palkittu.

Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että UV-alueella näkyvät kuviot ovat sekä tarpeellisia että riittäviä lajintunnistusperusteita koralliahvenelle. Nyt tutkijat selvittävät, onnistuuko tunnistus kuinka kaukaa – ja kykenevätkö kalat tunnistamaan jopa yksilöiden UV-kuviot toisistaan.