Kalasta saa hyviä rasvahappoja. Kuva: Jukka Lehtinen
Kalasta saa hyviä rasvahappoja. Kuva: Jukka Lehtinen

Näiden pariskuntien nainen tulee myös helpommin raskaaksi, kertoo uusi tutkimus.

Lapsia yrittäviä pariskuntia voi ehkä auttaa kalan lisääminen lautaselle. Samalla seksielämä virkistyy. Uuden tutkimuksen mukaan enemmän kalaa ja mereneläviä syövät pariskunnat harrastivat enemmän seksiä ja naiset tulivat helpommin raskaaksi.

Tutkimus seurasi vuoden ajan 500:tä pariskuntaa, jotka yrittivät saada lapsen. Kukaan tutkituista ei ottanut osaa hedelmällisyyshoitoihin. Heidän ravitsemuksestaan kerättiin tarkkaa tietoa ja kokeeseen osallistuvat pitivät jopa päivittäistä ruokapäiväkirjaa.

Tutkimuksessa löytyi vahva yhteys ruokavalion ja lisääntymismenestyksen välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ne pariskunnat, jotka söivät kalaa tai muita mereneläviä kuten katkarapuja vähintään sadan gramman edestä pari kertaa viikossa, olivat aktiivisempia sängyssä kuin pariskunnat, jotka söivät vähemmän meren antimia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokavalio vaikutti myös naisten raskaaksi tulemiseen. Enemmän kalaa syövistä 92 prosenttia onnistui tulemaan raskaaksi, kun vähemmän syövistä 79 onnistui pyrkimyksissään.

Voi olla, että asia liittyy kalojen sisältämiin omega 3 -rasvahappoihin. Ne saattavat parantaa miehen siittiöiden ja naisen munasolujen laatua, tutkijat uumoilevat. Vaikutuksen syntymiseen vaadittiin, että pariskunnan kumpikin osapuoli nautti enemmän kalaa.

Kalaravinnon vaikutusta lisääntymiseen on aiemmin tutkittu lähinnä siltä kannalta, että merenelävien sisältämät kemikaalijäämät kuten elohopea voivat pikemminkin olla haitallisia lastensaantia yrittäville. Sen takia jotkut naiset saattavat epäröidä kalan ja merenelävien syömistä ennen raskautta.

Tutkimus ei kuitenkaan pysty osoittamaan syy-yhteyttä ravinnon ja lisääntymismenestyksen välillä, ainoastaan korrelaation.

Voi esimerkiksi olla, että havaittu vaikutus selittyy sillä, että enemmän kalaa syövät vähentävät vastaavasti rasvaisen lihan määrää ruokavaliossaan ja tulevat näin syöneeksi ylipäänsä terveellisemmin.

Se taas heijastuu muuhun elämään, huomauttaa hedelmällisyyshoitoihin erikoistunut lääkäri Frederick Liggiardi New Yorkin yliopiston Langone-tutkimuslaitoksesta Live Science-verkkolehdessä.

Toisaalta tutkimuksessa ei otettu huomioon sitä, oliko pariskunnilla jo entuudestaan lapsia. Tutkimuksessa nopeammin raskaaksi tulleet ja enemmän kalaruokaa syöneet naiset olivat tyypillisesti myös hieman vanhempia, jolloin heillä todennäköisemmin voi olla jo lapsia. He siis ovat todistetusti jo entuudestaan hedelmällisiä, Liggiardi huomauttaa.

Ainakaan lihan korvaaminen kalalla ei ole huono valinta ruokavaliossa, harrasti sitten seksiä tai ei. Paljon hyödyllisiä rasvoja sisältävä kalaravinto on tutkitusti terveellistä.

Tuore tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -tiedelehdessä. Sitä johtivat Harvardin yliopiston kansanterveyslaitoksen ravitsemustieteilijät.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä15860

Mitenköhän Linkola parka purkaa paineensa? 😎

”Juomisen suhteen ilmaantuva alemmuudentunne ja kykenemättömyys johtavat siihen, että ennen niin säyseä ja mukava alkoholisti alkaa olla ylimielinen ja riidanhaluinen. Hänellä alkaa olla mahtipontisia ja suureellisia ajatuksia, mikä alkaa eristää hänet muista – kukaan ei siedä kenessäkään sellaisia piirteitä, vähiten alkoholistissa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla