Kemoterapian aikana ei kannata syödä kalaöljylisiä.
Kemoterapian aikana ei kannata syödä kalaöljylisiä.

Rasvat estävät syövän lääkehoitoja tepsimästä.

Syövän kemoterapia menettää ajan mittaan usein tehonsa. Nyt Utrechtin yliopistollisen sairaalan tutkijat ovat tunnistaneet kaksi rasvahappotyyppiä, jotka heikentävät monenlaisten lääkehoitojen vaikutusta. Syöpien hoidossa laajalti käytetty platinajohdos sisplatiini saa veren kantasolut tuottamaan kemotepialle vastustuskykyä lisääviä rasvoja.

Platinan aikaansaamien rasvojen vaikutuksia tutkijat selvittivät sekä hiirillä että ihmissoluilla. Hiirillä oli kasvaimia ihon alla. Normaalisti kemoterapia olisi pienentänyt kasvaimia, mutta kun eläimille annettiin kyseisiä rasvahappoja, kasvaimet eivät reagoineet hoitoon.

Samoja rasvahappoja löytyi kaupoista saatavista kalaöljylisistä, joissa oli omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, sekä joistakin leväuutteista. Hiirien kasvaimet tulivat vastustuskykyisiksi kemoterapialle, kun jyrsijöille oli annettu suosituksia vastaavat annokset kalaöljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kalaöljyä sisältäviä luonnontuotteita annetaan usein syöpäpotilaille tavallisen hoidon rinnalla. Professori Emile Voest neuvoo kuitenkin uusien tutkimustulosten valossa toistaiseksi pidättymään kalaöljylisistä syöpähoidon aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Cancer Cell. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla