Kalat välittävät tietoa äänten ja värien lisäksi myös paineaalloilla ja hajuilla. Kuva: Getty Images
Kalat välittävät tietoa äänten ja värien lisäksi myös paineaalloilla ja hajuilla. Kuva: Getty Images

Viestejä vaihdetaan muun muassa uimarakon kaasua pulputtamalla.

Kalatkin keskustelevat tai ainakin kommunikoivat monella tavalla. Kylkiviiva-aistillaan ne aistivat vedessä kulkevia paineaaltoja. Siksi esimerkiksi parvikalat pystyvät pitämään yhteyttä, vaikka eivät pimeyden tai samean veden takia näkisi toisiaan.

Pään kuuloaistinelimet toimivat hieman samaan tapaan. Ne pystyvät vastanottamaan varsin korkeitakin taajuuksia, kuten niskanikamilla aikaansaatuja naksahduksia.

Kalat kommunikoivat tuottamalla erilaisia ääniä uimarakon avulla. Päästämällä suun kautta rakkokaasua ulos syntyy pulputtavaa ääntä. Supistamalla vatsaontelon ympärillä olevaa lihaksistoa rakosta lähtee rummutusta tai kurnutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös näköaistilla viestitään. Aggressiivinen kala voi tummentaa väritystään ja lisätä kontrastia. Pelokas kala taas vaalenee lähes värittömäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös hajuaisti on tarkka. On arveltu, että esimerkiksi kudulle nousevat lohikalat haistavat satojen kilometrien päästä synnyinkoskessaan elävien poikasten lähettämät feromoniviestit. Ne viitoittavat tien kutupaikoille.

Kaloilla ei ehkä ole meidän käsittämäämme juttelua ja ajatustenvaihtoa, mutta todennäköisesti ne keskustelevat tavalla, jota emme vielä täysin ymmärrä.

 

Lue lisää

Heinäkuun Tiede-lehdessä on laaja kooste, johon on kerätty asiantuntijoiden vastauksia lukijoiden kysymyksiin kesästä. Kooste muun muassa kertoo, miksi ruoho on vihreää, pitääkö muurahaispesä käärmeet loitolla pihasta ja millä tavoin kesä vaikuttaa mieleen.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä

Torpedo
Seuraa 
Viestejä11

"Kaloilla ei ehkä ole meidän käsittämäämme juttelua ja ajatustenvaihtoa, mutta todennäköisesti ne keskustelevat tavalla, jota emme vielä täysin ymmärrä."

Olisi kyllä hauska tietää mitkä on puheenaiheet.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä14730

Nasse setä kirjoitti:
JPI taas niin älykkäänä. Wittu mikä urpo.
Mene nyt numeronmurskaa koppiis mätänemää.

Mitäs jippu oli kirjoittanut, ei näy enää?
Kalat kommunikoivat keskenään ja niillä on toimintamalleja jotka viittaisivat jopa jonkinasteiseen tunne-elämään, sen olen akvaariokalojani tarkkailemalla oppinut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla