Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons/ Tewy</span>
Kuva: Wikimedia Commons/ Tewy

Tutkijoiden yllätykseksi kalat tuottavat merkittävän osan suolasta, joka toimii puskurina meriveden happamoitumista vastaan

Kalkkikiveä muodostava kalsiumkarbonaatti toimii merivedessä puskurina liiallista happamoitumista vastaan. Tähän saakka tämän hiilidioksidin kalsiumsuolan on uskottu liukenevan veteen mikroskooppisten planktoneläinten kuorista.

Nyt Iso-Britanniassa Exeterin yliopistossa työskentelevä Rod Wilson kollegoineen on huomannut, että osan kalsiumkarbonaatista tuottavatkin luukalat. Ne erittävät meriveden juomisen kerryttämän ylimääräisen kalsiumin suolakiteinä.

Meriveden pH:n pitäminen kurissa on tärkeää erityisesti korallien kannalta. Se ratkaisee myös merten kyvyn sitoa hiilidioksidia ilmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat arvioivat mertemme kalojen yhtenlasketuksi biomassaksi jopa 2 miljardia tonnia. Niiden merkitys merten ekosysteemissä voi tulevaisuudessa vieläpä lisääntyä. Kun hiilidioksidipitoisuus kasvaa ja kalojen aineenvaihdunta nopeutuu meriveden lämpötilan noustessa, ne alkavat tuottaa entistä enemmän kalsiumkarbonaattia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla