Death Valley on osa Mojaven aavikkoa. Kuva: Shutterstock
Death Valley on osa Mojaven aavikkoa. Kuva: Shutterstock

Virallisten tilastojen mukaan mittaustulos 54,4 astetta olisi maailman kolmanneksi korkein mitattu.

Kalifornian Kuolemanlaaksossa eli Death Valleyssa mitattiin sunnuntaina mahdollisesti kaikkien aikojen kolmanneksi kuumin lämpötila.

Yhdysvaltojen kansallisen sääpalvelun mukaan lämpötila nousi Furnace Creekin (vapaasti suomennettuna Pätsipuron) mittausasemalla Kuolemanlaakson kansallispuiston päämajalla 54,4 celsiusasteeseen.

Ennätyslämpö mitattiin iltapäivällä kello 15.41 paikallista aikaa. Ilman kosteus oli seitsemän prosenttia. Tuuli oli melkein tyyntä, yltäen parhaimmillaan vain 2,6 metriin sekunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulos on vielä alustava, mutta Maailman ilmatieteen järjestö WMO ja Yhdysvaltojen kansallinen ympäristötiedon keskus ovat ottaneet tuloksen selvitykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos havainto osoittautuu oikeaksi, kyseessä on kaikkien aikojen kolmanneksi korkein vahvistettu lämpötila. Korkein on samalta asemalta vuonna 1913 mitattu 56,7 astetta celsiusta.

Osa tutkijoista on kuitenkin kyseenalaistanut yli sata vuotta vanhan mittaustuloksen luotettavuuden.

Toiseksi kuumin mittaustulos on niin ikään iäkäs, Kebilissä, Tunisiassa vuonna 1931 mitattu 55,0 astetta celsiusta. Myös tämän mittauksen uskottavuus on kyseenalaistettu.

Jos nämä mittaukset sivuutetaan ja sunnuntain mittaus puolestaan vahvistetaan, kyseessä olisi kuumin koskaan mitattu lämpötila.

Tältä vuosituhannelta lähimmäs sunnuntain mittausta pääsevät Kuwaitin Mitribahissa vuonna 2016 mitattu 53,9 astetta ja Pakistanin Turbatissa 2017 mitattu 53,7 astetta.

Mojaven autiomaassa oleva Kuolemanlaakso on kuuluisa äärimmäisen kuumasta ilmastostaan.

Heinäkuussa 2018 laaksosta mitattiin kaikkien aikojen kuumin kuukausi, jonka keskilämpötila oli 42,3 astetta. Vuonna 2001 lämpötila pysyi 154 päivää 38 asteessa celsiusta tai sen yläpuolella, mikä on pisin mitattu näin kuuma jakso.

Käyttäjä1294
Seuraa 
Viestejä3

Näinpä. Yli sata vuotta CO2-doupingia ja vasta nyt ehkä mahdollisesti rikottu edellinen lämpö-ennätys. Sekin siis ehdolla, että muutamme vanhaa kirjanpitoa. Vanhaa kirjanpitoa muuttamalla me myös voisimme saada Suomeenkin uusia ja uusia Suomen-paras tuloksia urheilussa. Mitä ilmastotiedemiehet edellä, sitä mallia seurattakoon muillakin aloilla, nii hyvin menee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla