Kalkkitabletteja. Kuva: <span class="photographer">Kham Tran / Wikimedia Commons</span>
Kalkkitabletteja. Kuva: Kham Tran / Wikimedia Commons

Purkista otettu kalsium on yhteydessä valtimoiden ahtautumiseen.

Ruoasta saatava kalsium on hyvästä, mutta lisävalmisteet saattavat lisätä valtimoiden tukkeutumisen ja sydänvaurioiden riskiä, sanovat yhdysvaltalaistutkijat.

Moni luidensa haurastumisesta huolestunut syö omin päin kalsiumia purkista. Turhan moni heistä myös uskoo, että enempi on aina parempi, harmittelee apulaisprofessori Erin Michos . Hänen tutkimuksensa osoitti, että näin ei ole.

”Liika kalsium lisävalmisteiden muodossa voi vaurioittaa sydäntä ja verisuonistoa”, Michos sanoo Johns Hopkins -yliopiston tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulos perustuu 2 700 ihmisen seuranta-aineistoon. Analyysia varten tutkijat jakoivat osallistujat viiteen ryhmään sen perusteella, paljonko kalsiumia he saivat ruoasta ja purkista yhteensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävi ilmi, että eniten eli yli 1 400 milligrammaa päivittäin kalsiumia syövien riski sairastua sydäntautiin oli 27 prosenttia pienempi kuin vähiten eli alle 400 milligrammaa saavien. Ero näkyi valtimoiden ahtautumisessa.

Seuraavaksi tutkijat erottelivat toisistaan ne, jotka saivat kalsiuminsa vain ruoasta sekä ne, jotka söivät myös lisävalmisteita. Kalsiumvalmisteita käytti 46 prosenttia tutkituista.

Ilmeni, että kalsiumtabletteja popsivien valtimoissa ilmeni ahtautumista 22 prosenttia todennäköisemmin kuin muilla. Pelkästä ruoasta runsaasti kalsiumia saavien sydänriski ei kasvanut kymmenessä vuodessa.

”Jotain eroa ravinnon ja valmisteiden sisältämällä kalsiumilla elimistön kannalta selkeästi on. Voi esimerkiksi olla, että keho ei pysty työstämään isoa annosta kerralla”, pohtii tutkijaryhmän jäsen, ravitsemustieteilijä John Anderson.

Kalsiumvalmisteiden käytöstä ja sopivasta annoksesta on syytä keskustella lääkärin kanssa, tutkijat neuvovat.

He kuitenkin korostavat, että tulos näytti pelkän yhteyden kalsiumvalmisteiden ja valtimonkovettumataudin välillä. Se ei osoittanut, että valmisteet aiheuttaisivat suonten ahtautumista.

Tutkimuksen julkaisi Journal of the American Heart Association.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä238

Haahuilija kirjoitti:
No eikös senyt ole jo aika selvää, ettei millään "lisäravinteella" ole normi ihmiselle mitään käyttöä.

Ehkä D-vitamiini poislukien (suurella varauksella). Vitamiinit ym. "ravintolisät" on tarkoitettu vaan rikastuttamaan niiden valmistajat.

Kovin vähän sinä tiedät... Ongelma noissa on enemmänkin se, että ravintolisiä otetaan yksipuolisesti ja monesti liian suuria annoksia liian pitkän aikaa, joka aiheuttaa puutoksen jossain kilpailevassa ravinto/hivenaineessa. Erityisesti nykypäivänä kun kaikki ruoka on puhdistettu tärkeistä ravinteista, ovat pilleripurkit entistä tärkeämpiä.

Nyt kun kalsiumista puhutaan, niin sehän tarvitsee sekä D-vitamiinia että K2-vitamiinia toimiakseen elimistössä oikein.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

bdbdbd kirjoitti:
Erityisesti nykypäivänä kun kaikki ruoka on puhdistettu tärkeistä ravinteista, ovat pilleripurkit entistä tärkeämpiä.

"Kaikki" ruokako, ihanko totta? Mihin perustat tämän? Mihin perustat pilleripurkkien tärkeyden?

Sisältö jatkuu mainoksen alla