Varhaisen pleistoseenikauden ehein ihmiskallo löytyi Georgiasta.
Varhaisen pleistoseenikauden ehein ihmiskallo löytyi Georgiasta.

Varhaiset Homo-suvun edustajat olivatkin ehkä samaa lajia.

Georgian Dmanisista löydetty 1,8 miljoonaa vuotta vanha esi-ihmisen kallo pistää uusiksi esimuotojemme lajinmääritykset. Analyysi näet viittaa siihen, että varhaisimmat Homo-suvun jäsenet, kuten afrikanihminen, käteväihminen, turkananihminen ja pystyihminen, olisivat samaa lajia.

Tutkijat kuvasivat Science-lehdessä yhtä viidestä Dmanisin kaivauksilta löytyneistä kalloista, jotka kaikki ovat samalta ajalta peräisin. Tarkastelussa ollut kallo numero 5 on säilynyt kokonaisena ja poikkeaa muista sikäli, että sillä on pieni pääkoppa, pitkät kasvot ja suuret hampaat. Kallolla on samoja piirteitä kuin varhaisimmilla Afrikasta tavatuilla ihmisfossiileilla.

Ihmisfossiilien erot on yleensä tulkittu merkiksi eri lajeista. Dmanisin kallojen keskinäiset erot vihjaavat kuitenkin, että erot ovat vain yhden lajin sisäistä muuntelua. Viiden fossiilin morfologinen muuntelu ei ole sen suurempaa kuin viiden nykyihmisen tai simpanssin välinen muuntelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Georgian kansallismuseon David Lordkipanidzen johtama ryhmä esittääkin, että eri puolilta maailmaa löytyneet varhaisihmisen fossiilit olisivat yhden ja saman Afrikasta lähteneen ihmislajin, pystyihmisen, jäänteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää esi-ihmisistä Tieteen jutusta Solmuja sukupuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla