Myös suomalaisiin kaloihin kertyy lääkejäämiä. Kuva: Markku Niskanen
Myös suomalaisiin kaloihin kertyy lääkejäämiä. Kuva: Markku Niskanen

Kymmenestä Yhdysvalloissa tutkitusta kalalajista löytyi hyvin suuria pitoisuuksia psyykelääkkeitä. Lääkejäämiä päätyy vesistöihin meilläkin.

Erilaiset lääkeainejäämät päätyvät ihmisen virtsasta ja ulosteista lähes käsittelemättöminä suoraan vesistöihin. Osa aineista toki hajoaa, mutta vedenpuhdistamoja ei ole suunniteltu vähentämään lääkejäämiä.

Niinpä vesistöihin kertyy ajan myötä suuriakin määriä esimerkiksi tulehduskipu- ja masennuslääkkeiden jäämiä. Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä selvitti lääkejäämien kertymistä kalojen elimistöön Suuria järviä yhdistävässä Niagarajoessa.

Environmental Science & Technology -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulos on huolestuttava.

Esimerkiksi kiviahvenen aivoista löytyi Zoloft-masennuslääkkeen vaikuttavaa ainesosaa norsertraliinia jopa 400 nanogrammaa jokaista aivokudosgrammaa kohden. Nanogramma on gramman miljardisosa, mutta lääkeaineet on suunniteltu vaikuttamaan hyvin pienillä pitoisuuksilla.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kymmentä kalalajia, pääosin ahvenia mutta myös kuhia ja kirjolohia. Yli puolessa aivokudosnäytteistä oli yli sata nanogrammaa norsetraliinia yhtä kudosgrammaa kohden.

Myös muita psyykelääkkeitä löytyi huomattava cocktail. Joukossa oli esimerkiksi sitalopraamia ja norfluoksetiinia, joka on Prozac-masennuslääkkeen vaikuttavan ainesosan aineenvaihduntatuote.

Ei tiedetä tarkasti, miten lääkejäämät vaikuttavat kaloihin. Asiaa on tutkittu vain vähän. On viitteitä siitä, että lääkkeet tekevät kaloista rohkeampia eivätkä ne näin ollen pelkää saalistajia niin kuin kuuluisi.

Ruotsalaistutkimuksessa on toisaalta havaittu, että oksatsepaami jopa vähentää kalojen kuolleisuutta, kenties siksi, että rohkeammat kalat löytävät enemmän ravintoa.

Suomessa Åbo Akademin Jenny-Maria Brozinski tarkasteli viisi vuotta sitten julkaistussa väitöstutkimuksessaan lääkejäämien kertymistä luonnonkalojen sappeen Suomen vesistöissä. Sapesta löytyi kolmea tulehduskipulääkettä, diklofenaakkia, naprokseenia ja ibuprofeiinia jopa tuhatkertainen määrä ympäröivän vesistön lääkepitoisuuteen nähden.

Ryhmäpäällikkö Jaakko Mannio Suomen ympäristökeskuksesta pitää amerikkalaistutkimusta kiintoisana.

”Kyllä se on mahdollista ja validia, mutta kuulostaa rajulta”, Mannio sanoo.

EU:ssa vesistöjen lääkejäämille ei ole määritelty raja-arvoja.

Erikoistutkija, dosentti Kari Lehtonen ympäristökeskuksesta huomauttaa, että pienetkin määrät voivat vaikuttaa.

”Lääkeaineet on suunniteltu vaikuttamaan pienillä pitoisuuksilla, jo pikogrammoilla vedessä voi olla vaikutusta. Mutta vielä ei pystytä selkeästi sanomaan, paljonko on paljon ja miten ne vaikuttavat”, Lehtonen sanoo.

Mannio huomauttaa, että lääkejäämien puhdistaminen vedestä on puhtaasti rahakysymys.

”Teknisesti ne on mahdollista puhdistaa. Poistaminen on kuitenkin hyvin kallista, joten täytyisi pystyä osoittamaan, että lääkejäämistä on haittaa”, Mannio sanoo.

Lisätutkimusta siis tarvitaan.

Nimipäivä oli pitkään tärkein henkilökohtainen merkkipäivä.

Tiedätkö, milloin sinulla on nimipäivä? Toisin kun monessa muussa maailman maassa, vastauksesi on todennäköisesti kyllä. Liekö edes suomalaista, joka ei tietäisi.

Entä panitko merkille, että eilen alkoi naistenviikko? Monet panivat – muutkin kuin ne yli 600 000 naista, joiden nimipäivä osuu 18.7.–24.7. sijoittuvaan viikkoon.

Meillä muistetaan naistenviikko sen peruina, että ennen sääkarttoja ja taloussivujen pörssianalyysejä suomalaiset yrittivät ennakoida elämäänsä enteistä.

Naisten viikolla selvisivät sadot ja sateet.

Joka ei ole Marketan aikana heinässä, se ei korjaa heiniä.
Jos ei Kristiinan päivänä ole pavussa kukkaa, saa päästää siat papumaahan.
Jos on poudat, varokaa ämmäviikkoa. Kyllä ämmät kastelee.
Kun Matleenan päivänä sataa, sataa Pertun päivään asti.

Vietto alkoi 1700-luvulla

Naistenviikon juuren muodostavat kahden pyhimyksen, Maria Magdalenan ja Kristinan, keskiaikaiset muistopäivät.

Katolisen kirkon pyhimyskalenterista lähti aikoinaan koko ajatus nimille omistetuista päivistä. Pyhimysten päivät alkoivat muuntua nimipäiviksi, kun kirkon jäsenet ryhtyivät nimeämään lapsiaan pyhimysten mukaan.

Yhteys pyhimyksiin höllentyi, kun Martin Luther käynnisti Saksassa uskonnollisen reformaation. Se hylkäsi pyhimysten palvonnan ja korvasi pyhimyskalenterit evankelisilla kalentereilla, joihin merkittiin nimipäiviä myös suosituille kansannimille.

Suomeen tämä maallinen nimipäiväperinne saapui Ruotsin kautta 1700-luvulla. Tavan omaksuivat ensin – niin kuin tuolloin uudet muotivillitykset yleensä – säätyläiset, mutta seuraavalla vuosisadalla nimipäiviä vietettiin jo koko maassa.

Perinteen yleistymistä edisti täkäläinen nimipäiväkalenteri, jota päivitettiin vastaamaan suomalaisten tosiasiallista nimistöä.

Maassa, jossa kaikki eivät vielä satakaan vuotta sitten tienneet toistensa syntymäpäiviä, eivät aina omaansakaan, almanakkaan merkityt nimipäivät antoivat mahdollisuuden toivottaa sukulaisille ja ystäville vuosittain lisää onnellisia elonpäiviä.

Näin Suomesta tuli nimipäivien vieton kärkimaita – ja sellainen maamme on yhä. Meidän lisäksemme maallisia nimipäiviä viettävät innokkaasti lähinnä ruotsalaiset, tšekit ja latvialaiset.

Kalenterit tukevat edelleen

Nimipäiväperinteen säilymistä ovat tukeneet uudet nimipäiväkalenterit, joilla on haluttu varmistaa, että mahdollisimman monella on tilaisuus viettää nimipäivää.

Suomenruotsalaiset saivat omansa vuonna 1929. Inarinsaamelaisten kalenteria on julkaistu vuodesta 1996, ja ensimmäinen pohjoissaamelaisten kalenteri ilmestyi 1997.

Luonnollisesti myös ortodokseilla on kalenteri. He juhlivat nimipäivää oman nimikkopyhänsä päivänä.

Nykyään jopa 84 prosenttia suomalaisista pystyy viettämään nimipäivää suomenkielisen nimipäiväkalenterin mukaan.

Jos nimeään etsii lisäksi suomenruotsalaisesta, ortodoksisesta tai saamelaisesta kalenterista, nousee luku yli 90 prosenttiin, arvioi nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala, joka Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtajana hoitaa suomenkielistä nimipäiväkalenteria.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 8/2018 on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Johanna Junttila  kertoo nimipäiväperinteen synnystä ja nimipäivien perinteisistä viettotavoista. Nykyiset someviestit ja pullakahvit työpaikalla ovat kalpea aavistus alkuperäisistä menoista. Ennen päivänsankari sai nimipäiväpuun ja olkiheilan sänkyyn.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Jopa huonomuistisena pidetty kultakala pystyy palauttamaan mieleensä yli vuoden takaisia tapahtumia.

Englanninkieliset kutsuvat hajamielisyyttä usein ”kultakalan muistiksi”, ja sen väitetään olevan vain kolmen sekunnin mittainen.

Todellisuudessa kultakala, kuten moni muukin kala, on muistivirtuoosi. Sen muisti on jopa niin luotettava, että Kanadassa Brittiläisen Kolumbian yliopiston luennoitsijat hyödyntävät sitä biologian opetuksessa.

Harjoituksessa kunkin opiskelijan pitää opettaa yhdelle kultakalalle, että se saa ylimääräisen ruoka-annoksen uimalla tietyn värisen muoviputken luo. Joka kalalle on varattu hiukan eri värisävy. Sitten putkirivistö pidetään poissa kalojen näkyviltä vuoden ajan. Tämän jälkeen opiskelija saa tehtäväkseen kokeilla, vieläkö hänen ”oma” kalansa valitsee oikean sävyn.

Vastaus on kyllä. Jokainen kultakala viilettää edelleen oman värisävynsä putkelle.

Kalojen muisti on muutenkin osoittautunut mainettaan paremmaksi. Eräs todiste tästä on röyhelötokko, sormenmittainen sintti, joka elää Atlantin rantavesissä.

Tutkimuksissa on paljastunut, että röyhelötokko painaa nousuveden aikana mieleensä kolmiulotteisen kartan kotivetensä pohjasta. Sitä hyödyntämällä tokko löytää laskuveden aikana vuorovesilammikosta takaisin mereen. Kartta päässään se loikkii yhdestä rannalle jääneestä lampareesta viereiseen, siitä seuraavaan ja niin edelleen avoveteen asti.

Jos tokot siirtää vieraan rannan lammikoihin, niiden loikat suuntautuvat mihin sattuu ja päättyvät yleensä kuivalle maalle. Jo yhden nousuveden mittainen uiskentelu uuden pohjamaiseman yllä riittää kuitenkin siihen, että ne muistavat oikeat hyppelyreitit yli kuukautta myöhemmin.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tutkija ja tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo kalojen hämmästyttävistä kyvyistä. Valtaosa kalojen älyä ja tunnemaailmaa koskevista tutkimuksista on niin tuoretta, että tiedot eivät ole vielä ehtineet esimerkiksi oppikirjoihin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.