Kevyellä ruualla solujen hapetustressi vähenee. Kuva: Sanna Mansikkamäki
Kevyellä ruualla solujen hapetustressi vähenee. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Päivittäisen energiansaannin vähennys 15 prosentilla hidasti koehenkilöiden aineenvaihduntaa ja suojasi heitä ikääntymiseen liittyviltä soluvaurioilta.

Useilla koe-eläimillä on vuosikymmenten aikana havaittu, että kalorien vähentäminen näyttää pidentävän ikää.

Näin käy muun muassa sukkulamadoilla, banaanikärpäsillä ja hiirillä. Apinoilla ja ihmisillä saadut tulokset ovat toistaiseksi olleet ristiriitaisia.

Uusi ihmisillä tehty tutkimus viittaa siihen, että päivittäisen energiansaannin vähentäminen vaikuttaa suotuisasti ihmisen aineenvaihduntaan ja lykkää ikääntymistä. Tutkimus julkaistiin Cell Metabolism -tiedelehdessä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Apulaisprofessori Leanne Redmanin ryhmä pani 34 koehenkilöä kahdeksi vuodeksi dieetille, jossa heidän päivittäistä kalorinsaantiaan vähennettiin viisitoista prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Verrokkiryhmässä oli 19 henkilöä, jotka saivat syödä miten mielivät. Tutkittavia oli yhteensä 53.

Aikuisen ihmisen keskimääräinen energiansaanti on 2 000 kilokaloria vuorokaudessa, joten viidentoista prosentin vähennys tarkoittaisi 300 kalorin vähentämistä lautaselta joka päivä. Sen verran kaloreita on esimerkiksi pienessä juustohampurilaisessa.

Vaikutukset alkoivat näkyä toisen vuoden aikana. Vähemmän syövien koehenkilöiden yöllinen aineenvaihdunta hidastui kymmenen prosenttia verrokkeihin nähden.

He siis käyttivät energiaa unen aikana huomattavasti tehokkaammin. Samoin heidän kehonsa lämpötila nukkuessa oli hieman matalampi kuin verrokeilla.

Verikokeista paljastui myös, että koehenkilöiden solujen hapettumisstressi väheni kuurin aikana 20 prosenttia. Tämän oksidatiivisen stressin aiheuttamien solu- ja dna-muutosten uskotaan olevan yhteydessä ikääntymiseen.

Hapettumisstressin vähenemiseen perustuu tutkijoiden ajatus siitä, että kalorien rajoittamisella voisi olla yhteys eliniän pitenemiseen.

Aineenvaihdunnan muutokset olivat suurempia kuin tutkijat olisivat pelkästä laihtumisesta arvanneet päätellä. Koehenkilöt laihtuivat kahdessa vuodessa keskimäärin yhdeksän kiloa.

Dieetti oli varsin raju, eikä kyse ole ihmekonstista, joka takaisi pidemmän iän. Näyttää kuitenkin siltä, että kalorien karsiminen voi tuottaa suotuisia muutoksia elimistössä.

Myös apinoilla on saatu samansuuntaisia tuloksia 25 vuotta kestäneessä kokeessa. Tämä koe toteutettiin Wisconsinin yliopiston tutkimuskeskuksessa.

Vuonna 1989 alkaneen kokeen tulokset osoittivat, että jatkuvalla dieetillä olleet 38 reesusapinaa elivät pidempään kuin verrokit, joiden ruoansaantia ei rajoitettu.

Tässä kokeessa tosin apinoiden ruokavalio oli alkujaan melko epäterveellinen ja sisälsi esimerkiksi huomattavan paljon sokeria.

Hyödyt saattoivat johtua siis yksinkertaisesti siitä, että dieetillä olleet apinat saivat epäterveellistä ruokaa muita vähemmän.

Toisessa apinakokeessa, jossa sekä koe-eläimet että verrokit söivät ylipäänsä terveellisempää ruokaa, kalorien karsimisen suotuisaa vaikutusta ikääntymiseen ei havaittu.

Tuoretta ihmiskoetta johtanut tohtori Redman toivoisi, että kalorien karsimisesta voitaisiin toteuttaa vuosikymmeniä kestävä tutkimus.

”Silloin nähtäisiin, elävätkö nämä ihmiset todella muita pidempään”, Redman sanoo Nature-lehdessä.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10592

jaho kirjoitti:
Vanha uutinen. Jo aiemminkin on todettu että jos elimistö saadaan 'säästöliekille' niin aineenvaihdunta hidastuu ja sitä kautta vanheneminen. Tosin siitä en ole nähnyt tietoa vaikuttaako se muutoin elämään, mm. älyyn.

Gibboneita on hyvä muistuttaa välillä. Varsinkin ennen pyhiä.

Tämä on mielenkiintoista:

Toisessa apinakokeessa, jossa sekä koe-eläimet että verrokit söivät ylipäänsä terveellisempää ruokaa, kalorien karsimisen suotuisaa vaikutusta ikääntymiseen ei havaittu.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla