Kalsiumia syödään luuston vahvistamiseksi.
Kalsiumia syödään luuston vahvistamiseksi.

Kalsiumlisiä syövät saattavat altistua sydänkohtauksille ja aivohalvauksille, tuore tutkimus varoittaa. 

British Medical Journalissa julkaistu tutkimus viittaa siihen, että kalsiumlisiä tai kalsium-D-vitamiinilisiä seitsemän vuoden ajan nauttivat sairastuvat sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen 13–22 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit. Yhteys on havaittu aiemminkin, mutta myös vastakkaisia tuloksia on saatu.

Sairastumisriskin lisäys havaittiin vain osallistujilla, jotka eivät syöneet kalsiumlisiä ennen tutkimuksen alkua. Havainto on mielenkiintoinen, sillä aikaisemmassa samaa aineistoa hyödyntäneessä tutkimuksessa kalsiumlisät eivät liittyneet sydänoireisiin. Tutkijat uskovat eron johtuvan siitä, että edeltävässä tutkimuksessa ei huomioitu sitä, söivätkö osallistujat kalsiumia jo ennen tutkimusta.

Tutkimukseen osallistui 36 000 naista, joista puolet söi päivittäin D-vitamiini- ja kalsiumlisän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kalsiumlisien ja sydänoireiden yhteyteen viittasi myös tutkijoiden tekemä meta-analyysi aiemmista tutkimuksista. Kahdeksan tutkimuksen ja 28 000 osallistujan yhteisanalyysissa kalsium- tai kalsium-D-vitamiinilisien syöminen liittyi 24 prosenttia suurempaan sydänkohtauksen ja 15 prosenttia suurempaan aivohalvauksen riskiin. Vertailukohtana olivat lumelääkkeitä syöneet verrokit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusta kommentoivassa pääkirjoituksessa huomautetaan, että nyt tehdyn ja aiempien tutkimusten menetelmällisten rajoitusten takia kalsiumin sydänvaikutuksia on vaikea varmistaa tai kieltää. Kalsiumlisien laajan käytön takia asia tulisi kuitenkin selvittää mahdollisimman pian.

Jos kalsiumlisät todella aiheuttavat sydänoireita, tutkijat laskevat, että hoitamalla tuhatta ihmistä kalsium- tai kalsium-D-vitamiinilisillä viiden vuoden ajan aiheutuu kuusi sydänkohtausta tai aivohalvausta. Samalla estyy kolme luunmurtumaa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla