Verenpainemittari.
Verenpainemittari.

Verenpainetauti oli kaikista yleisin naisilla, jotka olivat joutuneet seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi lapsena ja nuoruudessa tai toistuvasti pahoinpidellyksi.

Fyysinen tai seksuaalinen väkivalta lapsuudessa tai nuoruudessa voi johtaa verenpainetaudin kehittymiseen, yhdysvaltalaistutkimuksesta käy ilmi. Kaltoinkohtelu on aiemmin yhdistetty mm. sydän- ja verisuonitauteihin ja masennukseen.

Tutkimusta varten haastateltiin 68 000 naista, joista 64 % kertoi kokeneensa jonkinasteista fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa alle 18-vuotiaana. Verenpainetauti oli heillä selvästi yleisempää kuin muilla naisilla.

Yhteys ei selittynyt tupakoinnilla, alkoholinkäytöllä, perinnöllisellä verenpainetaudin alttiudella, vähäisellä liikunnalla tai ehkäisypillereiden käytöllä. Sen sijaan ylipainon huomioiminen heikensi yhteyttä noin 50 %, tutkijat havaitsivat.

Verenpainetauti oli kaikista yleisin naisilla, jotka olivat joutuneet seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi lapsena ja nuoruudessa tai toistuvasti pahoinpidellyksi. Heillä yhteys havaittiin riippumatta ylipainosta.

Tutkimus on suurin ja laadukkain aiheesta tehty selvitys. Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa se vahvistaa lasten ja nuorten hyväksikäytön ja kaltoinkohtelun vahingoittavan pysyvästi uhrien terveyttä.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Environmental Health -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim