Tämän kyyhkyhaukan lajitoveri on maailman saastunein lintu.
Tämän kyyhkyhaukan lajitoveri on maailman saastunein lintu.

Palonestoaineita ei ole koskaan löytynyt näin paljon linnun elimistöstä.

Vancouverista löytynyt haukka oli niin täynnä palonestoaineita, että se oli käytännössä tulenkestävä. Tutkijat nimesivät sen maailman saastuneimmaksi linnuksi.

Kanadalaiset tutkijat tekivät havainnon mitatessaan PBDE-palonestoaineiden pitoisuuksia kuolleina löytyneiden petolintujen maksasta. Tapaturmaisesti kuolleelta kyyhkyhaukalta – varpushaukkamme sukulaiselta – mitattu määrä PBDE-yhdisteitä oli 196 miljoonasosaa eli huimasti enemmän kuin koskaan on mitattu luonnonvaraiselta linnulta. Verrokkeina toimivat näytteet, jotka oli kerätty petolinnuilta Kaliforniassa ja Kiinan saastuneilla alueilla.

McGillin yliopiston tutkijoiden mukaan on ironista, että maailman saastunein haukka löytyi Vancouverin suurmetropolin alueelta, sillä sitä mainostetaan usein vihreänä kaupunkina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

PBDE-yhdisteet eli polybromatut difenyylieetterit toimivat palonestoaineina, ja niitä käytetään laajasti tietokoneissa, stereoissa, televisioissa, ajoneuvoissa. Vaikka monet PBDE-aineet ovat olleet Kanadassa kiellettyjä vuodesta 2000, niitä on kertynyt kaatopaikoille poisheitettyjen taloustavaroiden mukana, ja sieltä ne pääsevät valumisvesien mukana ympäristöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Brittiläisen Kolumbian Fraser-joen suistossa PBDE-yhdisteiden määrä on kaksinkertaistunut joka neljäs vuosi viimeisten neljänvuosikymmenen aikana.
PBDE-yhdisteet rikastuvat herkästi linnuissa. Esimerkiksi kaatopaikkojen lähellä pesivissä kottaraisissa – joita kyyhkyhaukat pyydystävät – esiintyy 15-kertaisesti korkeampia PBDE-pitoisuuksia kuin Vancouverin ulkopuolella elävissä kottaraisissa.

Tutkijoiden mukaan hyvä uutinen on, että uusia PBDE-aineita ei kiellon vuoksi kerry ympäristöön. Lisäksi on olemassa viitteitä siitä, että pitoisuudet ovat laskeneet alueen haikaroissa ja merimetsoissa.

Tutkimuksen julkaisi Science of Total Environment.

Sisältö jatkuu mainoksen alla