Siirtogeeninen kana munii lääkkeitä rehun hinnalla. Kuva: <span class="photographer">National Academy of Sciences</span>
Siirtogeeninen kana munii lääkkeitä rehun hinnalla. Kuva: National Academy of Sciences

Lääkkeitä voidaan pian tuottaa kanaloissa.

Dolly-lampaan kloonauksesta tunnetun brittiläisen Roslin-instituutin tutkijat ovat kehittäneet siirtogeenisiä kanoja, jotka munivat lääkeproteiineja.

Professori Helen Sangin johtamassa tutkimuksessa "lääkekanoja" on syntynyt jo 15 sukupolvea. Ne tuottavat muun muassa miR24-proteiinia, jolla on lupaavia ominaisuuksia tiettyjä ihosyövän muotoja vastaan sekä interferoni b1a:ta, joka pysäyttää virusten lisääntymisen.

Lääkemolekyyliä valmistava geeni lisätään kanan ovoalbumiini-geeniin, joka saa aikaan 54 prosenttia kananmunan valkuaisesta. Näin lääkeproteiinit kerääntyvät valkuaiseen, josta ne on helppo eristää ja puhdistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikaisemmin lääkeaineita on tuotettu siirtogeenisten lehmien, lampaiden ja vuohien maidossa. Kanoilla on kuitenkin monia etuja muihin kotieläimiin nähden. Ne lisääntyvät nopeasti, joten yhdestä siirtogeenisestä kanasta saadaan muutamassa sukupolvessa kokonainen kanala, ja lääkkeen valmistuksessa päästään pikavauhtia massatuotantoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kanat ovat myös helppohoitoisia ja halpoja kasvatteja. Osa lääkkeiden kalliista hinnasta syntyy korkeista tuotantokustannuksista, mutta kananmunissa lääkkeitä voidaan tehtailla rehun hinnalla.

Tutkimuksen julkaisi PNAS ja siitä kertoi myös BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen alla