Vanhuus tulee poltellen. Kuva: vaporvanity.com/Wikimedia Commons
Vanhuus tulee poltellen. Kuva: vaporvanity.com/Wikimedia Commons

Laajassa aineistossa kannabiksen vanhentava vaikutus oli liki kolme vuotta, alkoholi vanhensi vain puolella vuodella.

Kannabis näyttäisi vanhentavan aivoja merkittävästi. Laajassa tutkimuksessa aivojen toiminta oli paljon kannabista käyttävillä niin hidasta, että aivot vaikuttivat 2,8 vuotta vanhemmilta kuin oikeasti olivat.

Myös runsas alkoholin käyttö näytti vanhentavan aivoja ennenaikaisesti, mutta vain 0,6 vuodella.

Myös monissa psykiatrisissa ja käytöshäiriöissä aivojen toiminta hidastuu ennenaikaisesti. Skitsofreenikoilla aivojen ikälisä oli keskimäärin 4 vuotta, kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä 1,6 vuotta ja adhd:ssa 1,4 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuloksiin päätyivät yhdysvaltalaiset tutkijat laajan aivokuvantamisaineiston perusteella. 31 277 ihmiselle tehtiin toiminnallisia aivokuvauksia levossa ja keskittymistä vaativan tehtävän aikana. Aivojen toimintaa eli verenkiertoa 128 eri aivoalueella mitattiin Spectillä eli yksifotoniemissiotomografialla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ihmisen aivojen aktiivisuus hidastuu ikääntyessä. Aivokuvantamisella voidaan hämmästyttävän tarkasti määrittää ihmisen aivojen ikä”, tutkimuksen pääkirjoittaja ja Amen-klinikoiden perustaja psykiatri Daniel G. Amen sanoo Youtube-videolla.

Tutkimuksen juju oli siinä, että aivokuvien avulla yritettiin määrittää ihmisten oikeaa ikää. Mikäli arvio heitti yläkanttiin, aivot määriteltiin ennen aikojaan vanhentuneiksi, ja syytä etsittiin taustamuuttujista.

Amen sanoo yllättyneensä siitä, että kannabis kiihdytti aivojen vanhenemista toiseksi eniten.

”Kulttuurissamme aletaan nähdä kannabis harmittomana aineena. Tämän tutkimuksen pitäisi pysäyttää meidät ajattelemaan asiaa”, hän sanoo tutkimuksen julkaisseen Journal of Alzheimer’s Disease -lehden tiedotteessa.

Kyseessä ei ollut satunnaisotanta, vaan koehenkilöt olivat psyykkisiin sairauksiin erikoistuneen Amen-klinikkaketjun asiakkaita. He kärsivät erilaisista psykiatrisista häiriöistä, kuten skitsofreniasta ja adhd:sta. Testihetkellä he olivat 0–105-vuotiaita.

Amen-klinikan ohella tutkimukseen osallistui väkeä Googlelta, Johns Hopkins -yliopistosta sekä Kalifornian yliopiston Los Angelesin ja San Franciscon kampuksilta.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä5595

Zorba the Greek kirjoitti:
Oon ollu positiivinen, mut mita enempi palstaidiootteja kuulee, sita negatiivisemmaks muuttuu.

Itse en ota kantaa asiaan, mutta arvelisin monen olevan sitä mieltä, että sinä olet vakiokeskustelijoista yksinkertaisimmasta päästä.

  • ylös 22
  • alas 6
Tokilogi
Seuraa 
Viestejä5595

Tutkimuksessa on mitattu aivojen aktiivisuutta, ja kun kannabistuotteet poistuvat rasvaliukoisina elimistöstä hitaasti, vaikuttavat ne aivojen toimintaan paljon käyttävillä vielä viikkojenkin jälkeen.

Mistään aivojen vanhenemisesta tutkimus ei kerro, vaan siitä, ettei joku osaa tehdä tutkimuksia tai ainakaan tulkita niitä oikein.

  • ylös 20
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla