Marihuanan yhteys muihin laittomiin huumeisiin katoaa kokonaan 21 vuoden iässä.

New Hampshiren yliopiston tutkimus osoittaa, että porttiteoriaa, jonka mukaan teini-iän marihuanan käyttö johtaisi kovempien laittomien huumeiden käyttämiseen nuorina aikuisina, on liioiteltu.

Kannabista polttaneiden teinien siirtymistä muihin laittomiin huumeisiin selittävät lähinnä elämäntilanteeseen liittyvät tekijät, kuten työllistyminen ja stressi, kävi ilmi Journal of Health and Social Behavior -lehdessä julkaistussa tutkimuksesta. Suurin muiden laittomien huumeiden käyttämistä ennustanut tekijä oli etninen tausta, ei suinkaan se, oliko henkilö käyttänyt aiemmin marihuanaa vai ei.

"Löydöksiemme valossa suositamme Yhdysvaltain huumepolitiikan kehittäjiä pohtimaan stressin ja elämänhallinnan kysymyksiä yrityksissä löytää ratkaisua 'huumeongelmaan'", tutkimuksen tekijät Karen Van Gundy and Cesar Rebellon sanoivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyselytutkimukseen osallistui 1 286 nuorta aikuista, jotka kävivät Miami-Daden julkisia kouluja 1990-luvulla. Aineistoon kuuluvista 26 prosenttia oli mustia, 44 prosenttia latinotaustaisia ja 30 prosenttia ei-latinotaustaisia valkoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat huomasivat, että nuoret aikuiset jotka eivät suorittaneet koulua loppuun olivat todennäköisemmin käyttäneet marihuanaa teini-iässä ja muita laittomia huumeita nuorina aikuisina. Ne, jotka olivat käyttäneet marihuanaa teini-iässä ja olivat työttömiä peruskoulun jälkeen, käyttivät muita todennäköisemmin muita laittomia huumeita.

Yhteys teini-iän marihuanan käytön ja nuorena aikuisena käytettyjen kovien huumeiden välillä hävisi, kun stressitekijät, kuten työttömyys, väheni.

"Työllistyminen nuorena aikuisena voi 'sulkea' marihuanan portin muihin aineisiin. Niinpä nuorten marihuanan käytön ylikriminalisointi voi aiheuttaa vakavampia ongelmia, jos se häiritsee myöhempiä työllistymismahdollisuuksia", Van Gundy sanoo.

Lisäksi kun nuoret saavuttavat 21 vuoden iän, porttiteorian mukainen vaikutus katoaa kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla