Aivot piristyvät murteista. Tässä Akua Etelä-Pohjanmaan murteella. Kuva: <span class="photographer">Walt Disney</span>
Aivot piristyvät murteista. Tässä Akua Etelä-Pohjanmaan murteella. Kuva: Walt Disney

Saman kielen eri versioiden käyttämisestä on samanlaista kognitiivista hyötyä kuin kaksikielisyydestä.

Usean tutkimuksen mukaan vieraiden kielten taitamisesta on etua aivojen tiedonkäsittelykyvyille. Nyt Cambridgen yliopiston tutkijat huomasivat, että saman kielen eri muodot treenaavat aivoja samaan tapaan kuin kokonaan eri kielet.

Tutkijat Kyriakos Antoniou ja Napoleon Katsos tutkivat asiaa joukolla lapsilla.Yhteen koeryhmistä kuului 64 lasta, jotka käyttivät jatkuvasti sekä yleiskreikkaa että tiettyä kreikan murretta. Toisen ryhmän 47 lasta hallitsi kahta tai useampaa kieltä, kolmannen ryhmän 25 lasta taas puhui vain yhtä kieltä ja murretta. Kaikille tehtiin lukuisia kognitiivisia testejä.

Analyysi osoitti, että monikieliset ja kaksimurteiset pärjäsivät yksikielisiä paremmin muistia, keskittymistä ja älyllistä joustavuutta vaativissa tehtävissä. Ryhmien vertailussa otettiin huomioon lasten sosioekonominen asema, kielelliset valmiudet sekä yleisälykkyys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”On kannustavaa, että kaksikielisyyden hyötyjä voi saavuttaa jo saman kielen eri versioilla,” Antoniou iloitsee tutkimustiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

“Käytettyjen kielten erojen suuruudella ei näytä itse asiassa olevan suurtakaan merkitystä. Mikä tahansa kielen säännöllinen vaihtelu näyttää tarjoavan aivoille ylimääräistä stimulaatiota, joka johtaa parempaan kognitiiviseen suoritukseen”, hän lisää.

Tutkijat toivovat havaintonsa herättävän huomaamaan, että murteet ovat hyödyllisiä. ”Niitä ei useinkaan osata arvostaa.”

Seuraavaksi tutkijat aikovat varmistaa tuloksensa suuremmalla aineistolla Belgiassa, jossa puhutaan hollannin murteita.

Tutkimuksen julkaisi Cognition.

Sisältö jatkuu mainoksen alla