Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: <span class="photographer">McAlpine group / University of Minnesota</span>
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

‚ÄĚK√§tev√§ kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi‚ÄĚ, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

‚ÄĚTulostimen voi ottaa repusta ja printata sill√§ anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi k√§tev√§ kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi‚ÄĚ, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"T√§m√§n voi tehd√§ kannettavalla ja kevyell√§ tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)‚ÄĚ, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

‚ÄĚVaikka yritt√§isi kuinka pit√§√§ k√§tt√§ paikallaan, k√§si liikkuu hieman. K√§det ovat muutenkin erilaisia‚ÄĚ, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

My√∂s ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehk√§ tulostuu ‚ÄĚbiomustetta‚ÄĚ. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla