Nyt on rauhallista.
Nyt on rauhallista.

Tyyntyminen emon sylissä juontanee kaukaa kehityshistoriasta.

Vanhemmat tietävät, että itkevä lapsi rauhoittuu, kun häntä kantaa sylissä. Nyt japanilaistutkijat ovat osoittaneet, että niin ihmislapsi kuin hiiren pentukin reagoi automaattisesti tyyntymällä, kun pääsee vanhemman kantoon.

Vanhempien tuntemaa ilmiötä ei ollut tiettävästi tutkittu, ennen kuin Riken-instituutin tutkijat kävivät siihen käsiksi. He arvelevat, että rauhoittumisreaktio on syntynyt evoluutiossa tärkeäksi osaksi äidin ja lapsen vuorovaikutusta.

"Lapsen reaktio lievittää äidin kantotaakkaa ja hyödyttää sekä äitiä että lasta", selittää tutkija Kumi Kuroda.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sydämen toimintaa kuvaavaa ekg-laitetta käyttäen Kuroda ja kumppanit totesivat, että lasten sydämen syke laskee huomattavasti heti, kun heitä aletaan kantaa. Syke ei sitä vastoin laske pelkästä syliin ottamisesta. Syke laski kanniskelusta myös hiirenpennuilla, kun niiden reaktiota mitattiin pikkuruisilla ekg-laitteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekä lapset että hiirenpoikaset rauhoittuvat ja lakkaavat liikkumasta heti, kun pääsevät äidin tai emon kyytiin. Hiirenpoikaset lopettavat oitis myös vikinänsä. Lisäksi niiden raajat automaattisesti veltostuvat niin kuin kissan- tai leijonanpennuilla samassa tilanteessa.

Hiirten rauhoittumisreaktio riippuu tutkimuksen mukaan sekä kosketus- että liikeaistimuksista. Reaktion synnyttämiseen osallistuvat parasympaattinen hermosto ja pikkuaivot.

Tutkimukseen osallistui äitejä lapsineen. Tutkijat kuitenkin korostavat, että lasta voivat rauhoittaa kantamalla muutkin läheiset huolenpitäjät.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla